Ferstapen bi mogao da ostane bez titule?

Gazeta delo Sport je otkrila slučaj i najavila saopštenje FIA povodom ovih sumnji, za koje tvrdi da su opravdane

5590 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bliži se kraj sezone 2022, ali svijet Formule 1 mogla bi da uzdrma afera vezana za prethodnu, a prva titula Maksa Ferstapena mogla bi da se ospori narednih dana.

Kako javljaju svjetski mediji, FIA istražuje sumnje da je Ferstapenov tim Red Bul znatno premašio ograničenje budžeta za sezonu 2021.

Gazeta delo Sport je otkrila slučaj i najavila saopštenje FIA povodom ovih sumnji, za koje tvrdi da su opravdane.

Ukoliko se ispostave tačnim, Mercedes i Luis Hamilton, koji su ubijeđeni i da su “opljačkani” na posljednjoj, kontroverznoj trci u Abu Dabiju prošle godine, sigurno bi iskoristili priliku da reaguju.

Sezonu 2021. obilježilo je uvođenje ograničenja budžeta. Troškovi nisu mogli da pređu ukupno 147,4 miliona dolara (oko 130 miliona eura u 2021. godini), s tim da zarade vozača i komercijalne operacije nisu bili dio tog limita. Svako prekoračenje manje od pet miliona dolara, FIA smatra manjim prekršajem, ali je, navodno, Red Bul znatno premašio taj dozvoljeni minus.

FIA, međutim, nema jasno regulisana pravila kako se kažnjava neko ko probije budžet, te je slobodna da odredi kaznu koju želi ako utvrdi prekršaj u ovoj oblasti.

To može da bude smanjenje budžeta timu u budućnosti, ali i oduzimanje bodova vozačima, piše Gazeta.

Ako se utvrdi da je Maks Ferstapen koristio nepropisan bolid, njegova prednost od osam bodova na kraju prošle sezone mogla bi da bude nelegitimna i kažnjiva. Ali FIA bi takođe mogla da smatra da vozač nije odgovoran za greške svog tima, pa da oduzme bodove u šampionatu konstruktora, što ne bi imalo posljedica, jer je Mercedes završio prvi ispred Red Bula - 613,5 bodova naspram 585,5.

Gazeta, pritom, tvrdi i da je Red Bul pod sumnjom za prekoračenje budžeta i u ovoj sezoni.

Sada se čeka reakcija FIA.

Bonus video: