Šahovska afera: FIDE istražuje da li je bilo varanja na visokom nivou

Cijeli slučaj je počeo nakon što je 19-godišnji američki velemajstor Niman u trećem kolu Sinkefild kupa s crnim figurama iznenađujuće pobijedio peterostrukog uzastopnog svjetskog prvaka Karlsena, neporaženog u prethodne 53 partije

6410 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) najavila je formiranje komisije koja će ispitati optužbe svjetskog prvaka Magnusa Karlsena da je američki šahista Hans Niman varao.

Cijeli slučaj je počeo nakon što je 19-godišnji američki velemajstor Niman u trećem kolu Sinkefild kupa s crnim figurama iznenađujuće pobijedio peterostrukog uzastopnog svjetskog prvaka Karlsena, neporaženog u prethodne 53 partije.

Norvežanin se dan kasnije povukao s turnira uz objavu u kojoj je odbio da iznese svoje stavove o tom meču, jer mu prijete "velike nevolje", nakon čega su krenula nagađanja kako Norvežanin Amerikanca sumnjiči za varanje.

Samo 15 dana nakon njihovog susreta, žrijeb na Julius Baer kupu, online turniru u ubrzanom šahu, u šestom kolu ponovo je spojio Karlsena i Nimana. Karlsen je kao crni povukao jedan potez, a već nakon Nimanovog drugog se isključio iz prenosa i time predao partiju.

Karlsen je u ponedjeljak rekao kako vjeruje da je Niman "varao više, i to u novije vrijeme, nego što je javno priznao."

Amerikanac je, naime, i sam priznao da je dvaput varao u online šahu, i to kao 12-godišnjak i 16-godišnjak, što je dodatno pojačalo sumnju.

FIDE je najavila kako će fokus istrage biti provjera tvrdnji svjetskog prvaka o navodnom varanju od strane Nimana, ali i Nimanova izjava u vezi s varanjem na internetu.

"Vijeće će osigurati poštenu presudu, štiteći prava obje strane tokom istrage," navodi Šahovska federacija dodavši kako će komisiju činiti tri osobe.

Bonus video: