iba poništila odluku o suspenziji

Skandal u boksu: Kremljov izbacio Ukrajince, vratio Ruse i Bjeloruse

Međunarodna bokserska federacija, koju vodi Rus Umar Kremljov, poništila odluku o suspenziji takmičara iz Rusije i Bjelorusije

6815 pregleda 5 komentar(a)
Otpisao Ukrajince jer su tražili njegovu ostavku ili razrješenje: Umar Kremljov, Foto: iba.sport
Otpisao Ukrajince jer su tražili njegovu ostavku ili razrješenje: Umar Kremljov, Foto: iba.sport

Čudne vijesti stižu iz Međunarodne bokserske asocijacije (IBA), koja “gazduje” amaterskim boksom - na takmičenja su vraćeni ruski i bjeloruski borci, a izbačeni Ukrajinci?!

Iako su gotovo sve svjetske federacije odlučile da isključe takmičare iz Rusije, a neke da im zabrane da se u individualnim sportovima takmiče pod zastavom svoje zemlje, IBA je krenula suprotnim smjerom. Kad se malo zagrebe ispod površine, shvati se zašto je to tako - predsjednik te organizacije je Rus Umar Kremljov, a jedan od glavnih sponzora je ruska državna naftna kompanija Gazprom.

Kremljov je na čelu nekašnje AIBA od 2020. godine, ali je u martu popustio i suspendovao boksere, kao i službena lica iz Rusije i Bjelorusije iz svih takmičenja. U maju je dobio novi mandat, a sada se predomislio oko suspenzije...

”Snažno vjerujemo da politika ne bi trebalo da ima ikakav uticaj na sport. IBA se trudi da bude politički neutralna i nezavisna. Pozivamo na mir i ostajemo mirotvorci u svakom konfliktu. Naša obaveza je da obezbijedimo jednak tretman sportistima i službenim licima, bez obzira na njihovu nacionalnost i zemlju boravka. Bokseri iz Rusije i Bjelorusije će moći da nastupaju pod svojim zastavama, a himne će biti intonirane ukoliko osvoje zlatne medalje. Po ovoj odluci, i službena lica iz Rusije i Bjelorusije se vraćaju na takmičenja”, saopštila je IBA.

Međunarodna bokserska asocijacija je u petak suspendovala Bokserski savez Ukrajine, nakon što je ta organizacija poslala članovima IBA zahtjev da Kremljov podnese ostavku ili bude smijenjen.

IBA, s druge strane, ne priznaje Kirila Ševčenka kao predsjednika Bokserskog saveza Ukrajine, već insistira na tome da ta uloga pripada bliskog saradniku Kremljova, Volodimiru Prodivusu, koji je napustio Ukrajinu nakon ruske invazije u februaru.

U nedjelju su delegati IBA odbili zahtjev da se održe novi predsjednički izbori, a iz Međunarodnog olimpijskog komiteta su poručili da se “izuzetno zabrinuti” ishodom glasanja.

MOK je zabranio da IBA ima ikakav nadzor nad bokserskim turnirom na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine, zbog vođstva, problema sa finansijama, suđenjem i etikom, a neće nadgledati ni kvalifikacije ni takmičenje u Parizu 2024.

Moguće je da će to biti posljednje pojavljivanje “plemenite vještine” na OI, jer je izostavljena sa inicijalne liste sportova za Igre u Los Anđelesu 2028.