Nikad viđeno u šahu: Pretres i skener za igrača koji se sumnjiči za varanje

Obezbjeđenje Šahovskog kluba Sent Luis je posebnu pažnju posvetilo pretresu Hansa Nimana u potrazi za nedozvoljenim uređajima na njegovom tijelu pomoću kojih bi mogao da vara

3777 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U jeku velike šahovske afere, Hans Niman, igrač koga je Magnus Karlsen optužio za varanje, morao je da prođe kroz kompletan skener i pretres prije nego što je ušao u dvoranu u kojoj se igra prvenstvo SAD u šahu.

Obezbjeđenje Šahovskog kluba Sent Luis je posebnu pažnju posvetilo pretresu Hansa Nimana u potrazi za nedozvoljenim uređajima na njegovom tijelu pomoću kojih bi mogao da vara.

Prije dva dana, ugledni “Wall Street Journal” objavio je da je američki velemajstor „vjerovatno dobio ilegalnu pomoć u više od 100 onlajn partija“ od 2020.

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) najavila je otvaranje istrage o optužbama, koje je lansirao Magnus Karlsen.

Karlsen, svjetski šampion, se povukao na takmičenja Sinkfild kup 5. septembra pošto je izgubio od 19-godišnjeg Amerikanca i na svom Tviter nalogu objavio da je njegov rival varao uz pomoć kompjuterskih programa.

Dvije sedmice kasnije, u šestom kolu onlajn turnira Julius Baer kup, Karlsen se ponovo sastao sa Nimanom i predao u drugom potezu.

Niman je, nakon stroge kontrole na ulazu, pobijedio je 15-godišnjeg protivnika u prvoj rundi prvenstva SAD.

On je ranije ovog mjeseca ponudio da igra bez odjeće kako bi otklonio sve sumnje u vezi varanja na turnirima.

Bonus video: