Iranska sportistkinja: Hidžab je slučajno spao tokom takmičenja

Žene u Iranu su obavezne da pokrivaju kosu hidžabom, a ruke i noge širokom odjećom. Sportistkinje takođe moraju da se pridržavaju pravila oblačenja kada predstavljaju Iran u međunarodnim takmičenjima

4880 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Iranka Elnaz Rekabi, koja se nepokrivene kose takmičila u sportskom penjanju, to je učinila pošto joj je hidžab slučajno spao sa glave, navodi se u objavi na njenim društvenim mrežama.

Sportistkinju Elnaz Rekabi pohvalili su oni koji su protestovali protiv iranskog pravila oblačenja, nakon što se pojavio video snimak njenog nastupa sa Azijskog šampionata u Južnoj Koreji u nedjelju.

Kako je u ponedjeljak prenio lokalni servis BBC Persija, prijatelji 33-godišnje sportistkinje nisu mogli da je kontaktiraju.

Ona se danas putem Instagrama izvinila "što je sve zabrinula" i navela da avionom putuje kući.

"Zbog lošeg tajminga i neočekivanog poziva da se popnem na zid, hidžab mi je nehotice spao", navela je ona.

U objavi se dodaje da se Rekabi nalazi na putu za Iran "zajedno sa ekipom, na osnovu ranije određenog rasporeda".

Njen brat je za državnu novinsku agenciju Tasnim rekao da će Rekabi "objasniti detalje" na konferenciji za novinare i da će nastaviti da se takmiči za iranski tim.

Iranska ambasada u Seulu saopštila je da je Rekabi jutros napustila Seul i otputovala u Iran.

Međunarodna federacija sportskog penjanja saopštila je da je u kontaktu sa Rekabi i Iranskom penjačkom federacijom i da "pokušava da ustanovi činjenice".

"Važno je naglasiti da je bezbjednost sportista za nas najvažnija i podržavamo napore da član naše zajednice bude bezbjedan u ovoj situaciji. Federacija potpuno podržava prava sportista, njihove izbore i slobodu izražavanja", navodi se u saopštenju.

Izvor BBC Persija naveo je u ponedjeljak da su pasoš i mobilini telefon Rekabi oduzeti. Porodica i prijatelji izgubili su kontakt sa njom nakon što je rekla da se nalazi sa iranskim zvaničnikom.

Žene u Iranu su obavezne da pokrivaju kosu hidžabom, a ruke i noge širokom odjećom. Sportistkinje takođe moraju da se pridržavaju pravila oblačenja kada predstavljaju Iran u međunarodnim takmičenjima.

Prije dvije godine iranski šahovski sudija Šoreh Bajat rekla je da je dobila prijetnje smrću nakon što se pojavila fotografija na kojoj ona ne nosi hidžab na Svjetskom šahovskom prvenstvu u Šangaju.

Ona je tada rekla da je nosila maramu preko kose, ali je kasnije pobjegla u Veliku Britaniju i tražila azil, pošto je upozorena da bi mogla biti uhapšena kada se vrati u Iran.

Ona je prošle nedjelje tražila od međunarodne zajednice da reaguje zbog nasilnog gušenja protesta u Iranu, koji su započeli zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini poslije pritvaranja zbog nepravilnog nošenja marame preko kose.

Iranska moralna policija uhapsila je Amini 13. septembra pošto je, navodno, suviše opušteno nosila maramu zbog čega joj se vidjela kosa.

Policija je negirala navode da je Amini prebijena i navela da je doživjela srčani udar u pritvoru.

Švedska organizacija za zaštitu ljudskih prava navela je da je 215 ljudi ubijeno tokom protesta u Iranu.

Iranske vlasti negirale su ubijanje mirnih demonstranata i okrivile izgrednike za koje tvrde da imaju podršku iz inostranstva.

Bonus video: