Medalja olimpijca koji je prkosio Hitleru prodata za 488.000 dolara

Long je ostao upamćen nakon što je po završetku takmičenja dugo šetao pod ruku sa pobjednikiom - tamnoputim Džesijem Ovensom iz SAD, što je sve posmatrao Adolf Hitler sa tribina berlinskog stadiona

6151 pregleda 4 komentar(a)
Luc Long i Džesi Ovens, Foto: Printscreen
Luc Long i Džesi Ovens, Foto: Printscreen

Srebrna medalja koju je osvojio Luc Long, njemački skakač udalj, na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine, prodata je na aukciji za 488.000 dolara, što je rekordna suma za jedno srebrno odličje, saopštila je danas aukcijska kuća.

Long je ostao upamćen nakon što je po završetku takmičenja dugo šetao pod ruku sa pobjednikiom - tamnoputim Džesijem Ovensom iz SAD, što je sve posmatrao Adolf Hitler sa tribina berlinskog stadiona.

Porodica skakača udalj, koji je nastradao u Drugom svjetskom ratu, odlučila je da medalju i druge kolekcionarske predmete proda na aukciji.

"Ova medalja i predmeti pokazuju nevjerovatnu priču o Lucu Longu, najhrabrijem olimpijcu", izjavio je predsjednik aukcijske kuće David Koler.

Long se učvrstio u olimpijskim predanjima tokom Igara u Berlinu kada je prvi čestitao Ovensu na trijumfu u skoku udalj.

Kasnije su zajedno šetali po stadionu i slikali se.

Ovens je osvojio četiri zlatne medalje na OI u Berlinu, a njegov uspjeh je razbio nacistički mit o arijevskoj rasnoj superiornosti.

"Bilo mu je potrebno mnogo hrabrosti sa se sprijatelji sa mnom. Možete da istopite sve medalje i pehare koje imam i one ne bi bile dio 24-karatnog prijateljstva koje sam osjećao prema Lucu Longu u tom trenutku. Hitler je sigurno poludio gledajući nas kako se grlimo", izjavio je Ovens godinama kasnije.

Bonus video: