Dočekana kao heroina: Iranska sportistkinja se vratila u Teheran, ponovila da je slučajno nastupila bez hidžaba

Elnaz Rekabi, 33, prekršila je strogi iranski kodeks odijevanja - ali je kasnije rekla da joj je hidžab spao "nenamjerno"

5549 pregleda 2 komentar(a)
Elnaz Rekabi, Foto: Printscreen
Elnaz Rekabi, Foto: Printscreen

Iranska sportska penjačica Elnaz Rekabi, koja je učestvovala bez hidžaba na azijskom prvenstvu u penjanju u Južnoj Koreji, vratila se u srijedu u Teheran gdje su je njeni navijači kao dočekali heroinu.

Elnaz Rekabi, 33, prekršila je strogi iranski kodeks odijevanja - ali je kasnije rekla da joj je hidžab spao "nenamjerno".

Naime, ona je na takmičenju učestvovala bez hidžaba samo u dresu u bojama Irana i s maramom u kosi što je protumačeno kao gest solidarnosti s protestima koje je prije mjesec izazvala smrt kurdske Iranke Mahse Amini (22) koja je umrla sredinom septembra nakon što je pala u komu poslije privođenja u Teheranu.

Policija je odbacivala tvrdnje po kojima je djevojka pretučena u pritvoru gdje je završila zbog navodnog kršenja pravila prema kome žene moraju da nose marame i skromniju odjeću.

Islamska Republika nameće i iranskim sportistkinjama nošenje vela čak i na takmičenjima u inostranstvu.

"Elnaz je heroina", uzvikivali su ljudi okupljeni ispred terminala aerodroma kako bi dočekali mladu ženu uz pljesak i ovacije.

"Zbog klime tokom finala natjecanja i činjenice da sam pozvana da startujem kada to nisam očekivala, našla sam se zapetljana u svoju tehničku opremu. Zbog toga nisam obratila pažnju na hidžab koji je trebalo da nosim", rekla je Rekabi odjevena u crnu jaknu s kapuljačom i bejzbolsku kapu.

"U Iran sam se vratila u miru, savršenog zdravlja i prema planiranom programu. Izvinjavam se iranskom narodu zbog stvorenih tenzija", rekla je.

Mnogi su skeptični oko razloga koji je navela i u objavi na Instagramu i ponovila u intervjuu državnoj televiziji na aerodromu, vjerujući da je to rečeno pod prisilom.

Bonus video: