Bojana boksuje za peto zlato

Najbolja crnogorska bokserka Bojana Gojković danas u finalnom programu od 17 sati boksuje za evropsko zlato sa Ukrajinkom Anastasijom Kovaljčuk. Tamara Radunović se zadovoljila bronzom

35130 pregleda 10 komentar(a)
Bojana spremna za peto finale, Foto: BK Budva
Bojana spremna za peto finale, Foto: BK Budva

Istorijski uspjeh ostvarila je crnogorska bokserska selekcija na domaćem Evropskom prvenstvu za žene u Mediteranskom sportskom centru u Budvi. Povjerenje selektora Nikole Ružića apsolutno su opravdale finalistkinja u bantamu, Bojana Gojković i bronzana u polusrednjoj Tamara Radunović. Najbolja crnogorska bokserka, Bojana Gojković, danas se u finalnom programu, koji počinje u 17 sati, bori za zlato sa Ukrajinkom Anastasijom Kovaljčuk.

Gojkovićeva je juče u kategoriji od 54 kilograma jednoglasno bila bolja do Jermenke Jekaterine Sičeve, od čije je sunarodnice Ani Hovsepjan Radunović prethodno jednoglasno izgubila poufinalnu borbu u kategoriji do 70 kilograma.

Bokserka Budve je najmlađa osvajačica medalje na šampionatu u svom gradu, sada je i najmlađa finalistkinja i to na debiju u najjačoj kokurenciji, nakon što je dominantno uzela po dva zlata u juniorkama i uzrastu mladih. U velikom finalu za najbolju na Starom kontinentu protivnica će joj biti odlična Kovaljčuk, koja je juče sa 4:1 slavila protiv Bugarke Stanimire Petrove.

Bojana je sjajno ušla u meč protiv fizički neuporedivo snažnije Jermenke, držala se dalje od njenog dohvata i brzim ulazom plasirala u seriji po dva udarca, drugi desnim direktom ili krošeom skoro bez greške. Prvu rundu je dobila sa 4:1, drugu identično. U trećoj rundi je crnogorska bokserka “ubacila u petu brzinu”, nevjerovatno se kretala i sa lakoćom pogađala za siguran trijumf na svih pet lista, nakon što je prvu rundu Jermenki dodijelio sudija iz Bugarske, a naredne dvije Bojani. Drugu rundu je za Sičevu bodovao sudija iz Švedske, koji je prvu i treću bodovao u korist naše bokserke.

- Utisci su navjerovatni, ponovo sam u pozitivnom šoku. Za ovo sam se pripremala i sanjala od kada se bavim boksom. Do finala je manje od 24 sata i sada je najbitnije da se odmorim i sa selektorskim timom pripremimo taktiku za finalnu borbu. Sigurno je da ću dati maksimum i posljednji atom snage. Finale je i nema kalkulacija. To se čeka i za to se trenira. Nadam se najboljem. Imam i nevjerovatnu podršku sa tribina, osjećam energiju publike i hvala im na tome - rekla je Gojkovićeva, koja je do finala jednoglasno bila bolja i od Španjolke Marije del Karmen Madueno Konde, te Čehinje Klaudije Totove.

Druga budvanska bokserka je bila bez šansi protiv Hovsepjan, koja je dobila sve tri runde, ali joj srčana Radunovićeva nijednog momenta nije ustupila centar ringa. Trudila se da skrati distancu u polusrednjoj, koja nije prirodna za njenu konstituciji, ali..

- Bronzana medalja i treće mjesto - to je više nego očekivano. Dala sam u polufinalnom meču maksimum. Nastupila sam u težinskoj kategoriji koja nije moja, vratila sam se nakon dva porođaja i duže pauze. Imajući sve to u vidu, zadovoljna sam. Sada moram da radim još jače, podižem formu kroz mečeve ali i da spustim kilažu i u nova takmičenja uđem spremnija i konkurentnija - kaže Radunović.

Selektor Ružić imao je samo dva aduta u konkurenciji 154 bokserke iz 30 zemalja, osvojene su prve medalje u istoriji ženskog boksa, prve seniorske uopšte od sticanja nezavisnosti.

- Samo sam u jedno bio siguran - obje će dati maksimum. Tamara je naše zlato jer se nakon dva porođaja i duge pauze vratila i dokazala da se ljubavlju, zalaganjem i željom može do uspjeha - istakao je Ružić.

Bonus video: