Prelazak u napad: Šahista koji je osumnjičen za prevaru traži 100 miliona dolara

Afera je počela u septembru, na turniru u Sent Luisu, kada je Niman crnim figurama pobijedio svjetskog šampiona Karlsena, koji se poslije poraza, prvog nakon 53 meča, povukao sa turnira, nagovijestivši da je Niman varao tokom igre

2412 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Šahovski skandal bukti – američki velemajstor Hans Niman podnio tužbu i traži 100 miliona dolara od Magnusa Karlsena, optužujući ga za zlonamjernu klevetu.

Niman se više ne brani – prešao je u ofanzivu.

Afera je počela u septembru, na turniru u Sent Luisu, kada je Niman crnim figurama pobijedio svjetskog šampiona Karlsena, koji se poslije poraza, prvog nakon 53 meča, povukao sa turnira, nagovijestivši da je Niman varao tokom igre.

Dvije semice kasnije, Karlsen se ponovo suočio sa Nimanom na onlajn turniru i prkosno je predao meč nakon dva poteza.

Norvežanin je u kasnije rekao da vjeruje da je Niman "varao više, i to u novije vrijeme, nego što je javno priznao."

“Moramo da uradimo nešto u vezi sa varanjem, a sa moje strane, ne želim da igram protiv ljudi koji su varali više puta u prošlosti, jer ne znam za šta su sposobni u budućnosti", rekao je Karlsen.

Amerikanac je, ranije, zaista priznao da je dvaput varao u online šahu, i to kao 12-godišnjak i 16-godišnjak.

Niman je zbog skandala postao šahista o kome se najviše priča, čak i u svojoj rodnoj zemlji je pod sumnjom – nedavno je na prvenstvu SAD, obezbjeđenje Šahovskog kluba Sent Luis posebnu pažnju posvetilo njegovom pretresu u potrazi za nedozvoljenim uređajima pomoću kojih bi mogao da vara.

I sada je 19-godišnjak odlučio da krene u napad.

„Niman je samouko šahovsko čudo. Ovu tužbu podnosi da bi se oporavio od razorne štete koju su okrivljeni nanijeli njegovom ugledu, karijeri i životu, za očigledne klevete i nezakonite zavjere da se izbaci iz profesije kojoj je posvetio život“, navodi se u tužbi.

Niman traži 100 miliona dolara od optuženih, među kojima su, pored Karlsena, i veb-sajt chess.com, te Amerikanac Hikaru Nakamura.

Bonus video: