Ferstapen spriječio Hamiltona da ispiše istoriju, Red Bul osvojio titulu u konkurenciji konstruktora

Hamilton završio na drugom mjestu, a Šarl Lekler na trećem

6643 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šampion Formule 1 Maks Ferstapen slavio je večeras u Ostinu na Velikoj nagradi SAD i ispisao istoriju.

Odlična sezona je iza Ferstapena, koji je večeras upisao 33 pobjedu u karijeri i na vječnoj listi prestigao Fernanda Alonsa, koji ima 32. Holanđanin je slavio 13. put ove sezone i po tome se izjednačio sa Mihaelom Šumaherom i Sebastijanom Fetelom.

Ferstapen je, dakle, ispisao istoriju, ali je i spriječio Luisa Hamiltona da obori rekord i upiše se u istorijske knjige. Hamilton, juri 16. sezonu u kojoj je slavio na makar jednoj trci, večeras je i vodio, ali ga je u 50. krugu Ferstapen pretekao.

Ferstapen je na prethodnoj trci u Japanu odbranio titulu, a večeras je Red Bul osvojio titulu u konkurenciji konstruktora.

Hamilton je ispustio veliku šansu za pobjedu, možda i najveću ove sezone i završio je na drugom mjestu, dok je treći bio Šarl Lekler iz Ferarija. Leklerov kolega Karlos Sains je krenuo sa prve pozicije, ali je već u prvom krugu završio vožnju nakon sudara sa vozačem Mercedesa Džordžom Raselom.

Na četvrtom mjestu završio je Serhio Peres (Red Bul), a na petom Rasel. Šesti je bio Lando Noris (Meklaren), sedmi Fernando Alonso (Alpina), osmi Sebastijan Fetel (Aston Martin), deveti Kevin Magnusen (Has), a deseti Juki Cunoda (Alfa Tauri)

Fetel je proglašen za vozača dana. On je jedno vrijeme bio lider, ali je onda otišao na promjenu guma, gdje je uslijedila velika greška njegovog tima, koja je ga je koštala bolje pozicije.

Šampionat se nastavlja naredne sedmice trkom za Veliku nagradu Meksika.

Bonus video: