WADA zabrinuta zbog odlaganja istrage protiv Valijeve

Ruska antidoping agencija (Rusada) saopštila je prošle nedjelje da neće objavljivati rezultate svoje istrage

2226 pregleda 0 komentar(a)
Valijeva, Foto: Shutterstock
Valijeva, Foto: Shutterstock

Svjetska antidoping agencija (WADA) izrazila je zabrinutost zbog odlaganja istrage o dopingu protiv ruske klizačice Kamile Valijeve.

Ruska antidoping agencija (Rusada) saopštila je prošle nedjelje da neće objavljivati rezultate svoje istrage.

Predsjednik WADA Vitold Banjka rekao je da će slučaj iznijeti na sud ako se ne riješi brzo, prenio je danas BBC.

Valijeva je ove godine osvojila olimpijsko zlato u Pekingu u ekipnom takmičenju, prije nego što se otkrilo da je bila pozitivna na zabranjenu supstancu prije Zimskih olimpijskih igara. Ona je tada imala 15 godina, a vijest o pozitivnom doping testu objavljena je tokom takmičenja, a Valijevoj je dozvoljeno da nastavi učešće.

"WADA je zabrinuta zbog odlaganja slučaja Kamile Valijeve i zvanično je obavijestila Rusada da će, ukoliko se stvar ne riješi na vrijeme, iskoristiti svoje pravo da ga iznese direktno Sudu za sportsku arbitražu (CAS)", naveo je Banjka.

Rusada nije imenovala Valijevu koja sada ima 16 godina, ali je prošle nedjelje saopštila da neće objaviti rezultate svoje istrage "kako bi zaštitila interese klizačice". To telo navelo je da ne namjerava da objavi datum ročišta, odluke ili druge detalje u slučaju.

CAS je tokom Igara odlučio da Vlijeva, čiji je pozitivan test obavljen prošlog decembra, došao poslije upotrebe ljekova za poboljšanje rada srca, može da nastavi da se takmiči u Pekingu. Ona je bila favorit, ali je pala nekoliko puta tokom slobodnog programa i nije osvojila medalju u pojedinačnoj konkurenciji.

Zbog njenih godina ona se, prema antidoping pravilima, smatra "zaštićenom osobom" i mogla bi da izbjegne oštriju kaznu. Međutim, ako se utvrdi da je bila dopingovana i ta odluka ostane na snazi i poslije žalbi, cijeli ruski tim mogao bi da ostane bez zlatne medalje, pošto je ona imala najviše ocjene tokom kratkog i slobodnog programa.

Američki tim bi tada dobio zlato, Japan srebro, a četvrtoplasirana Kanada bronzanu medalju.

Medalje još nisu dodijeljene.

Bonus video: