Šampion postao negativac: Ferstapen "blokirao" timskog kolegu

Ferstapen odbio da propusti Peresa

3571 pregleda 8 komentar(a)
Serhio Peres, Foto: Reuters
Serhio Peres, Foto: Reuters

Maks Ferstapen je od šampiona, što i jeste, postao glavni negativac Formule 1, nakon što sinoć u finišu utrke za Veliku nagradu Brazila nije želio da propusti timskog kolegu iz Red Bula Serhija Peresa, koji se bori za drugo mjesto u poretku vozača. .

Ferstapen je, naime, u posljednji krug ušao kao šesto, a Peres je bio iza njega.

Šef ekipe Kristijan Horner je tada odlučio da vozači zamijene mjesta ukoliko Ferstapen ne prestigne petoplasiranog Fernanda Alonsa.

Ferstapen je dobio poruku da propusti Peres ako do 12. krivine ne prestigne Alonsa, ali to nije uradio.

Kada je bio neposredno pred cilj, dobio je novu poruku:

"Maks, propusti Ćeka, molim te".

I opet ništa...

A na pitanje iz boksa šta se desilo, Ferstapen je odgovorio:

"Rekao sam vam prošlog ljeta da me to ne pitate ponovo. Jesmo li jasni oko toga? Dao sam svoje razloge i stojim iza njih", rekao je Ferstapen.

Peres je takođe dobio poruku da će ga kolega pustiti, a kada se to nije desilo, odmah je po prolasku kroz cilj ironično rekao:

"Hvala vam za ovo".

Horner se izvinio Peresu, a razočarani Meksikanac je poručio Ferstapenu:

"Pokazao je kakav je zapravo".

Niko sa sigurnošću ne zna zašto se Ferstapen ponaša prema timskom kolegi na ovaj način, a mnogi smatraju da sve datira još iz prošle sezone i kvalifikacija za Veliku nagradu Monaka.

Tada je Peres u trećem dijelu kvalifikacija izletio sa staze, navodno namjerno, i uskratio Ferstapenu šansu da osvoji pol poziciju.

"Veoma sam iznenađen poslije svega što sam uradio za njega. Ako ima dvije titule, to je i moja zasluga, rekao je Peres.

Peres je dokazao svoju predanost timu u posljednjoj trci prošle sezone u Abu Dabiju kada je na sve načine zadržavao Luisa Hamiltona kako bi Ferstapen mogao da se približi tadašnjem šampionu. Epilog prošle sezone je poznat...

Peres je inače trku prije kraja bodovno izjednačen sa Ferarijev Šarlom Leklercom na drugom mjestu u poretku vozača, dok je Ferstapen ranije osigurao odbranu titule...

Bonus video: