Red Bul: Ferstapen je pošten timski igrač

Dvostruki uzastopni svjetski prvak je odbio timsku naredbu da pusti Peresa da osvoji šesto mjesto u trci za Veliku nagradu Sao Paola, koja je vožena prošle nedjelje

2375 pregleda 5 komentar(a)
Ferstapen, Foto: Reuters
Ferstapen, Foto: Reuters

Ekipa Red Bula, koja je ove sezone osvojila konstruktorsku titulu u Formuli 1, saopštila je danas da je Maks Ferstapen "otvoren i pošten timski igrač", nakon neslaganja sa kolegom iz ekipe Serhijom Peresom tokom trke u Brazilu.

Dvostruki uzastopni svjetski prvak je odbio timsku naredbu da pusti Peresa da osvoji šesto mjesto u trci za Veliku nagradu Sao Paola, koja je vožena prošle nedjelje, rekavši svom inženjeru: "Iznio sam svoje razloge i ostajem pri tome".

Austrijski tim je u saopštenju naveo da su napravili greške u Brazilu.

"Nismo predvidjeli situaciju koja se dogodila u posljednjem krugu i nismo dogovorili strategiju za takav scenario prije trke. Nažalost, Maks je bio obaviješten tek u posljednjoj krivini o zahtjevu da pusti poziciju, a da mu nisu prenijete sve potrebne informacije. To je Maksa, koji je uvijek bio otvoren i timski igrač, stavilo u kompromitujuću situaciju sa malo vremena za reakciju, što nam nije bila namjera", navodi se u saopštenju.

Red Bul je dodao da prihvata "Maksovo gledište" o incidentu i osudio uvredljive komentare na društvenim mrežama upućene obojici vozača, članovima njihovih porodica i timu.

"Prijetnje smrću, uvredljivi mejlovi, bijes prema članovima šire porodice su žalosni. Mi cijenimo uključenost i želimo bezbjedan prostor za sve da rade i uživaju u našem sportu. Zlostavljanje treba da prestane", dodaje se u saopštenju.

Ferstapen je ranije odbranio titulu i na prvom mjestu trku prije kraja ima 429 bodova. Drugo mjesto zauzima Šarl Lekler iz Ferarija sa 290 bodova, a isti učinak na trećem mjestu ima Peres.

Upravo je borba za drugo mjesto u šampionatu bila razlog zbog čega je Red Bul tražio od Holanđanina da pusti Peresa.

Šampionat se završava u nedjelju trkom za Veliku nagradu Abu Dabija, koja je na programu od 14.00.

Bonus video: