Crnogorski tekeri stigli do nokaut faze na mundijalskom debiju

Nakon dobrog predstavljanja svjetskoj tekbol javnosti na debiju na Mundijalima, naše reprezentativce očekuju novo takmičenje već u januaru i pripreme za predstojeći izazov – turnir Evropske tekbol turneje, jedan od kvalifikacionih za Evropske igre

2308 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tekbol savez Crne Gore
Foto: Tekbol savez Crne Gore

Tekbol reprezentacija Crne Gore zadovoljna se vraća sa Svjetskog prvenstva koje je održano u njemačkom Nirnbergu. I Željko Janković u singlu i dubl Andrija Jovanović – Marko Žarković prošli su grupu, što je bio cilj pred put na Mundijal, ali dalje od šesnaestine finala nisu mogli.

Janković je otvorio program kada je riječ o našim tekerima. Nokaut fazu obezbijedio pobjedama bez izgubljenog seta u prva dva kola grupe, nad Kirgistancem Aidikarevim 12:7, 12:7 i Kanađaninom Kertesom 12:9, 12:9, da bi u meču za prvo mjesto i povoljniji žrijeb izgubio od Čeha Kubovija 2:0 (12:6, 12:4). Žrijeb je Jankovića spojio sa Brazilcem Lukasom Bernardesom, koji mu nije dao mnogo prilika – bio ubjedljiv sa dva puta po 12:2 i zaustavio našeg najboljeg igrača u singlu na prvom koraku eliminacione faze. Ipak, Željko je zadovoljan zbog iskustva stečenog na prvom velikom takmičenju za reprezentaciju.

„Kao što sam pretpostavljao, Svjetsko prvenstvo u Nirnbergu bio je pravi spektakl, i što se tiče organizacije ali i samog kvaliteta takmičara. Sve je bilo na veoma, veoma visokom nivou. Kada je moj nastup u pitanju više nego zadovoljan sam i samom igrom ali i plasmanom. Za prvo iskustvo na tako velikm takmičenju proći grupu je za mene zaista veliki uspjeh. To mi daje motiv da nastavim sa još boljim i češćim treninzima i da se na nekom od narednih takmičenja pokaže još bolja igra i ostvari još bolji rezultat“, rekao je Janković.

Tekbol reprezentacija Crne Gore
foto: Tekbol savez Crne Gore

Kada je riječ o dublu, ekipa „Kurjaci“, koju čine Andrija Jovanović i Marko Žarković, našla se u tročlanoj grupi u kojoj im je pobjeda donosila narednu rundu Svjetskog prvenstva. Ostvarili su je u drugom kolu protiv Litvanaca Balčiunasa i Arlauskasa 2:0 (12:5, 12:3) i uprkos porazu na startu, od Brazilaca Benta i Medeiroša, takođe u dva seta, 12:6, 12:3, našli su se među 32 najbolja para na svijetu. I tandem Žarković-Jovanović stao je u šesnaestini finala, jer je bolji od njega bio portugalski duo Enrike – Dos Santos Pinjeiro, 2:0. Prvi set odredio je tok meča, pošto se igrao na odlučujući poen, koji su osvojili Portugalci, poveli sa 12:11, potom dobili meč u drugom setu u kom je bilo 12:6.

„U grupi smo bili sa fenomenalnom ekipom Brazila, koja je kasnije u polufinalu poražena od svjetskih šampiona, Srbije. Od Brazilaca smo izgubili sa 2:0, a potom smo pobijedili Litvaniju u direktnom duelu za prolaz u narednu rundu. Cilj je bio da se prođe grupa i uđe u šesnaestinu finala što smo i ispunili. U žrijebu za eliminacionu fazu nismo imali sreće, pa smo za protivnika dobili selekciju Portugala. U prvom setu smo tijesno izgubili na odlučujući poen, pri rezultatu 11:11. Da smo u tom setu imali malo više sreće, možda bismo i taj meč dobili i ušli u osminu finala što bi bio sjajan rezultat za nas, obzirom da se tekbolom ozbiljno bavimo tek 7, 8 mjeseci. Sve u svemu jedno lijepo iskustvo koje ćemo dugo pamtiti i koje će nam pomoći u daljem usavršavanju i napretku u igri“ kazao je Marko Žarković.

U dublu reprezentacija Srbije odbranila je titulu i potvrdila da je dominantan u ovoj disiplini. Mitro i Marojević pobijedili su mađarski par Bako-Blažović 2:1. Šampionsku tiulu na turniru u Nirnbergu u singlu osvojio je Rumun Đorđdeak, koji je pobijedio Poljaka Dušaka 2:0.

Nakon dobrog predstavljanja svjetskoj tekbol javnosti na debiju na Mundijalima, naše reprezentativce očekuju novo takmičenje već u januaru i pripreme za predstojeći izazov – turnir Evropske tekbol turneje, jedan od kvalifikacionih za Evropske igre. Podrška u treninzima i učešću na Šampionatu svijeta, takmičarima i Tekbol savezu Crne Gore bilo je Ministarstvo sporta i mladih u Vladi Crne Gore.

Bonus video: