Simonović: Crnogorski sport donese budžetu oko 100 miliona, potroši 25, a od države dobije 3,6 miliona

Crnogorski olimpijski komitet uputiće inicijativu Skupštini Crne Gore da se iz budžetske rezerve za 2022. u budžet Ministarstva sporta uplati milion eura

2783 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Crnogorski olimpijski komitet uputiće inicijativu Skupštini Crne Gore da se iz budžetske rezerve za 2022. u budžet Ministarstva sporta uplati milion eura, kako bi sportski savezi mogli da finansijski zatvore godinu na izmaku.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović kazao je da je to zapravo novac koji je oduzet crnogorskom sportu.

Budžet za crnogorski sport ove godine bio je tri miliona eura, rekao je on, dodavši da je tokom 2022. dodijeljeno još 600 hiljada.

“To nije dovoljno”, kazao je Simonović.

Crnogorskom sportu je potrebno mnogo više, jer crnogorski sport Crnoj Gori i donosi mnogo više i sa finansijskog aspekta, naglasio je predsjednik COK.

“Prema nekim procjenama i analizama, koje smo i sami radili, ali koje smo pribavili uz pomoć državnih instutucija – crnogorski sport, na direktan ili indirektan način, ostvari prihode od oko 100 miliona eura. Crnogorski sport, snalazeći se na razne načine, na godišnjem nivou potroši oko 24-25 miliona eura. Država za sport potroši 3,6 miliona eura”.

Zbog toga je, da bi se makar 2022. godina finansijski pokrila, Crnogorski olimpijski komitet će uputiti inicijativu Skupštini Crne Gore.

“Uputili smo amandman, očekujući podršku i razumijebanje, u kome tzražimo da se iz budžetske rezerve budžetu Ministarttsva sporta dodijeli još milion eura. Mislimo da je to sportu i oduzeto, odlukom ranije Uprave za sport. Finansijska situacija u kojoj se nalaze i COK i nacionalni savezi, a i svi akteri na sportskoj sceni, zahtijevaju veća sredstva za svoj rad i - zaslužuju ih”.

Podsjećajući na rezultate crnogorskih sportistkinja i sportista, na evropska srebra Marije Vuković i Bojane Gojković, evropsku bronzu rukometašica, na sedam mediteranskih medalja i druge rezultate na najvećoj sceni, Simonović je naglasio da je sve to ostvareno uz brojne probleme.

"Većom podrškom države stvorili bi se uslovi da se nacionalnim sportskim savezima, koji godinama ostvaruju značajne rezultate, poboljša status i da se stvore uslovi da se sportistima isplate nagrade za ostavrene rezultate", kazao je Simonović na konferenciji za novinare.

“I da ne dobijemo centra od države, COK će živjeti, ali nećemo moći da finansiramo sve potrebe crnogorskog sporta. I ne znam zašto se to ne razumije. Mi nećemo moći da odemo na neka takmičenja, na neka ćemo ići sa manjom delegacijom... Nekada će neko i pomoći, kao u slučaju Mediteranskih igara, na koje smo pošli zahvaljujući velikom angažovanju i naporima Igora Vušurovića (generalnog sekretara COK) i njegovog tima, kao i razumijevanju naših prijateljskih olimpijskih komiteta iz okruženja. Da nije bilo toga možda i ne bismo mogli da odemo u Alžir”, kazao je Simonović.

Kao primjer kako država radi na promociji i popularizaciji sporta, Simonović je naveo primjer Albanije, koja je velika sredstva uložila samo u školski sport, kao bazu za stvaranje budućih sportista i sportistkinja.

“Njihov olimpijski komitet je samo za promociju i popularizaciju sporta u školama dobio od države pet miliona eura”, kazao je Simonović, koji je uputio apel društveno odgovornim kompanijama da izgrade kriterijume i pomognu crnogorskom sportu, naglasio da se radi na predlozima izmjene zakona o sportu, te najavio da će nastaviti da se bori za što bolji status Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Bonus video: