Velemajstor Milanović pobjednik velikog turnira u Podgorici

Milanović i internacionalni majstor, njegov zemljak, Stefan Tadić imali su po 7,5 poena, ali zbog boljih dodatnih kriterijuma, Milanoviću je pripao pobjednički pehar

5837 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Srpski velemajstor Danilo Milanović pobjednik je 2. Međunarodnog otvorenog turnira u ubrzanom šahu Memorijal "Radojica Dabetić", koji je održan u Podgorici, a na kome je učestvovalo čak 134 igrača iz Crne Gore, Srbije i Rusije.

Na turniru je igralo devet velemajstora, sedam internacionalnih majstora i 14 majstora FIDE, čime se ovaj turnir svrstao u red najmasovnijih i najjačih takmičenja ovog tipa ikada odigranih u Crnoj Gori.

Nakon devet kola po švajcarskom sistemu, sa tempom igre od 10 minuta po igraču, uz dodatak od pet sekundi za svaki potez, Milanović i internacionalni majstor, njegov zemljak, Stefan Tadić imali su po 7,5 poena, ali zbog boljih dodatnih kriterijuma, Milanoviću je pripao pobjednički pehar, koji mu je uručila ćerka Radojice Dabetića, Nataša.

Na diobi od trećeg do šestog mjesta našla se grupa od četiri igrača sa po sedam poena. Treće mjesto sa najboljim Buholc koeficijentom osvojio je velemajstor iz Srbije Miloš Perunović, četvrti je bio ruski velemajstor Pavel Anisimov, peto mjesto pripalo je našem reprezentativcu velemajstoru Dragiši Blagojeviću, a šesti je bio prošlogodišnji pobjednik velemajstor Nikola Đukić, koji nije uspio da nadoknadi loš start turnira.

Specijalne nagrade osvojili su najbolji veteran, FIDE majstor Momčilo Raičević sa 6 poena, najbolji omladinac Dario Alivodić sa istim skorom, najbolja šahiskinja ženski FIDE majstor Alena Bogačkova sa 4,5, najbolji nerejtingovani igrač Alvir Sijarić takođe sa 4,5, najbolji igrač sa rejtingom do 2.000 Danilo Pobor sa 5,5, najbolji igrač do 2.200 Veljko Šćekić sa 6 i najbolje plasirani član ŠK Budućnost ili ŠK Omladinac Uroš Rašović, koji je turnir završio sa šest osvojenih poena zahvaljujući sjajnoj seriji od pet pobjeda u pet posljednjih kola.

Nagradni fond, podijeljen na 16 redovnih i 7 specijalnih nagrada, iznosio je 2.500 eura.

Bonus video: