Marija Vuković - ponovo najbolja

Marija je u 2022. osvojila srebrnu medalju u skoku uvis na Evropskom prvenstvu u Minhenu, što je prva seniorska medalja u istoriji crnogorske atletike

18598 pregleda 37 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Marija Vuković je drugu godinu zaredom najbolji sportista/sportistkinja Crne Gore, u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Marija je u 2022. osvojila srebrnu medalju u skoku uvis na Evropskom prvenstvu u Minhenu, što je prva seniorska medalja u istoriji crnogorske atletike.

"Marija je dočekala najblistaviji trenutak karijere nakon četvrtog mjesta na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu u martu i osvajanja zlata na Mediteranskim igrama u Oranu. Osim ovih uspjeha Vukovićeva je debitovala i na mitinzima Dijamantske lige i zasluženo postala prva koja je dvije godine zaredom dobila ovo priznanje, te se sa dvije titule pridružila rukometašici Katarini Bulatović i vaterpolisti Aleksandru Ivoviću", navodi se u saopštenju COK.

Za najbolju žensku ekipu proglašena je rukometna reprezentacija, koja je osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, što je treće odličje sa velikih takmičenja.

Titulu najuspešnije muške selekcije podijelile su seniorska rukometna reprezentacija i streljačka reprezentacija u disciplini trap.

"Rukometaši su na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj u januaru zauzeli 11. mjesto, što je njihov najbolji plasman na velikim takmičenjima ikada.

Streljačka muška selekcija je na ISSF Svjetskom prvenstvu u Osijeku osvojila 9. mjesto u konkurenciji 33 države u disciplini trap. Ivo Stanišić, Jovica Marković i Dragan Mrkajić bili su veoma blizu raspucavanja za zlatnu medalju na šampionatu, koje im je izmaklo za samo četiri hica, pa su se sa istim brojem poena našli iza selekcija Hrvatske i Njemačke", navodi se u saopštenju COK.

I u konkurenciji naših najboljih mladih sportista najbolji su podijelili priznanje.

Mlade sportistkinje Crne Gore u 2022. godini u izboru COK-a su bokserka Bojana Gojković i tekvondo reprezentativka Anđela Berišaj.

"Jedan od najvećih bisera crnogorskog sporta, Bojana Gojković, petu godinu zaredom dobija ovo priznanje. Talentovana Budvanka je u debitantskoj seniorskoj sezoni boksovala u dva velika finala i osvojila srebrne medalje na seniorskom Evropskom prvenstvu u Budvi i Mediteranskim igrama u Alžiru u kategoriji do 54 kilograma.

Nade u olimpijski uspjeh COK polaže i u Anđelu Berišaj, koja nas je u avgustu obradovala titulom juniorske viceprvakinje svijeta u tekvondou, u kategoriji do 68 kilograma. Mladu članicu tekvondo kluba Besa iz Tuzi sekunde su dijelile od zlata u finalu sa Korejkom na turniru u Sofiji. Anđela je bila u odličnoj formi tokom cijele 2022. godine, koju je obilježila srebrom na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Tirani i brojnim medaljama sa međunarodnih G2 turnira u Evropi", objašnjeno je iz COK-a.

Mladi sportisti Crne Gore u izboru COK-a u ovoj godini su bokser Mirko Šarčević i boćar Gracija Stjepčević.

Stjepčević je krajem oktobra osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu za omladince u boćanju u Francuskoj, u disciplini brzinsko izbijanje, a već naredne sedmice. 18-ogodišnji Tivćanin okitio se bronzom na seniorskom šampionatu planete u Turskoj.

Šarčević je i u 2022. osvojio medalju sa velikog takmičenja - 17-ogodišnji Bjelopoljac okitio se bronzom na Evropskom prvenstvu za mlade u Sofiji u kategoriji do 71 kilogram.

Dobitnicima će nagrade biti uručene na svečanosti na Vili Gorica, koja će se održati 27. decembra.

Bonus video: