Olimpijske igre u Tokiju koštale 20 odsto više od predviđenog

U Japanu je prije nekoliko mjeseci izbio veliki skandal zbog korupcije u vezi sponzorskih ugovora za OI

2859 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Organizacija prošlogodišnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju koštala je 20 odsto više u odnosu na iznos koji su procijenili organizatori, saopštio je Revizorski sud Japana.

Prema izvještaju, za Igre u Tokiju je potrošeno 12,1 milijarda eura, a Revizorski sud je naveo da su organizatori propustili da uključe određene državne troškove vezane za OI, uključujući mjere protiv dopinga, treninge sportista, kao i japansku hranu u Olimpijskom selu i novi Olimpijski stadion.

Sud u izvještaju poziva vladu da u budućnosti blagovremeno otkrije pune troškove kada je uključena u organizaciju velikog događaja, dok je portparol japanske vlade Hirokazu Macuno rekao novinarima da vlada ozbiljno shvata izvještaj Revizorskog suda i da će na njega odgovoriti adekvatno.

Prvobitno se očekivalo da će troškovi biti mnogo manji, ali je do povećanja došlo zbog odlaganja događaja usljed pandemije koronavirusa 2020. godine. Zato su se Olimpijske igre i održale prošlog ljeta umjesto da to bude slučaj 2020. godine.

U Japanu je prije nekoliko mjeseci izbio veliki skandal zbog korupcije u vezi sponzorskih ugovora za Olimpijske igre u Tokiju.

Suđenje za pomenuti skandal je počelo danas, a među optuženima su trojica bivših direktora Aoki Holdingsa, japanskog lanca odjeće koji je bio jedan od sponzora Olimpijskih igara 2020. Oni su i priznali krivicu u ovom slučaju.

Japanski grad Saporo je zbog skandala odlučio da privremeno odustane od kandidature za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Tako su obustavljeni promotivni događaji za kandidaturu, a planira se da se sprovede anketa u cijelom Japanu kako bi se procijenilo da li Saporo ima podršku javnosti u namjeri da dobije organizaciju ZOI.

Bonus video: