Bez boksa na OI u Parizu?

Međunarodni olimpijski odbor je istakao da je vrhovno svjetsko boksersko tijelo, pod vođstvom Rusije, pokazalo da "nema stvarnog interesa za sport ili njegove sportiste"

3624 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) iznio je mogućnost isključenja boksa s Igara u Parizu 2024.

MOO je istakao da je vrhovno svjetsko boksersko tijelo, pod vođstvom Rusije, pokazalo da "nema stvarnog interesa za sport ili njegove sportiste".

Međunarodnoj bokserskoj asocijaciji (IBA) oduzeto je učestvovanje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, a boks nije bio ni u početnom programu za Igre u Los Anđelesu 2028, sve u iščekivanju reformi koje zahtijeva MOO.

Kvalifikacije za bokserski turnir u Parizu 2024. organizuje MOO, ali je naveo da zabrinutost u vezi s IBA znači da će donijeti dalje odluke koje "možda znače otkazivanje boksu za Olimpijske igre u Parizu".

"Nedavni kongres IBA je još jednom pokazao da nema pravi interes za bokserski sport i boksere, već da je zanima samo vlastita moć. Odluke i rasprave da se bokseri drže podalje od olimpijskih kvalifikacija i Olimpijskih igara ne mogu drugačije da se shvate", istakao je MOO.

IBA vodi Rus Umar Kremljev, uz podršku Gazproma.

Bonus video: