COK uručio nagrade najuspješnijim sportistima

Drugu godinu zaredom najuspešnija crnogorska sportistkinja je atletičarka, Marija Vuković

8808 pregleda 11 komentar(a)
Foto: COK
Foto: COK
Ažurirano: 27.12.2022. 19:50h

Crnogorski olimpijski komitet (COK) uručio je danas u vili "Gorica", na svečanoj ceremoniji, nagrade najuspješnijim sportistima i ekipama u 2022. godini.

Drugu godinu zaredom najuspešnija crnogorska sportistkinja je atletičarka, Marija Vuković.

U konkurenciji ženskih selekcija priznanje je dobila rukometna selekcija. Titulu najuspješnije muške selekcije podijelile su seniorska rukometna reprezentacija i streljačka reprezentacija u disciplini trap.

Najuspješnije mlade sportistkinje Crne Gore u 2022. godini su bokserka Bojana Gojković i tekvondo reprezentativka Anđela Berišaj.

Najuspješniji mladi sportisti su bokser Mirko Šarčević i boćar Gracija Stjepčević.

„Evropska medalja je velika nagrada nakon 12 godina napornog rada u mom sportu. Sama nagrada u izboru COK-a puno mi znači, a, iskreno, nijesam očekivala da ću je dobiti, jer su brojni naši sportisti postigli velike uspjehe, učinili ponosnim i državu i mene. To što sam ovdje mi prija i nadam se da ću i naredne sezone nastaviti gdje sam stala u Minhenu i da će ova nagrada, koja je šlag na torti u godini koja je najbolja u mojoj karijeri, donijeti veće samopouzdanje za 2023. godinu, a potom ćemo govoriti o Parizu 2024, gdje se nadam da će državu predstavljati tim u najvećem broju do sada", kazala je Vuković.

Marija Vuković
foto: COK

Najveći uspjeh u konkurenciji ženskih nacionalnih selekcija u 2022. godini, koju ćemo pamtiti po velikim rezultatima, ostvarila je ženska rukometna reprezentacija koja se pobjedom nad olimpijskim prvakom, Francuskom, vratila s medaljom nakon 10 godina.

"Kada je riječ o konkurenciji muških selekcija, u 2022. godini svjedočili smo proboju naše reprezentacije ka vrhu evropskog rukometa. 11. mjesto na šampionatu Evrope u januaru najbolji je plasman lavova na velikim takmičenjima ikada. Blizu medalje, čak zlatne, na Svjetskom prvenstvu u Osijeku bili su naši streljači u disciplini trap. Jovicu Markovića, Iva Stanišića i Dragana Mrkajića, četiri hica dijelila su od raspisivanja za titulu prvaka svijeta, na kraju su morali da se zadovolje devetim mjestom. Rukometna i streljačka reprezentacija podijelile su nagradu za najuspešniju mušku selekciju u godini u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta", saopšteno je iz COK-a.

Bojana Gojković i Anđela Berišaj, reprezentativke u borilačkim sportovima, pokazale su da su svjetski biseri i podijelile priznanje za najuspešniju mladu sportistkinju Crne Gore u 2022.

Bojani Gojković čak peti put zaredom pripalo je ovo priznanje. U prvoj seniorskoj sezoni boksovala je u dva velika finala i osvojila srebrne medalje na Evropskom prvenstvu i Mediteranskim igrama.

Svjetsko juniorsko srebro, najveću medalju u istoriji crnogorskog tekvondoa, donijela je Anđela Berišaj, koja je na šampionatu u Sofiji pokazala da je ozbiljan potencijal u ovom popularnom olimpijskom sportu.

I u muškoj konkurenciji nagradu za najuspešnijeg mladog sportistu podijelili su reprezentativci koji predstavljaju budućnost našeg sporta.

"Gracija Stjepčević, svjetski juniorski šampion i treći senior na planeti u boćanju, u disciplini brzinsko izbijanje, oduševio nas je ove jeseni, a u aprilu bronzana medalja stigla je od najboljeg mladog boksera Crne Gore, Mirka Šarčevića, koji je bio treći na Evropskom prvenstvu za mlade u Sofiji", saopšteno je iz COK-a.

Predsjednik COK-a, Dušan Simonović, kazao je u uvodnom obraćanju da je ponosan na velike rezultate naših sportista u olimpijskim i neolimpijskim sportovima.

"Godina za nama veoma je uspješna, a posebno su je obilježile naše dame, Marija Vuković, Bojana Gojković, Tamara Radunović, Anđela Berišaj, zlatne lavice. Godina je bila izazovna, a i 2023. će biti takva. Očekuje nas šest takmičenja pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, a najznačajnije su Evropske igre u Krakovu, koje će biti kvalifikaciono takmičenje za Igre u Parizu. Na narednim Olimpijskim igrama očekujemo dobar tim, očekujemo zahtjevan period za našu poletnu ekipu i sportiste i vjerujemo da ćemo u Parizu potvrditi klasu. Ono što me posebno raduje je to što imamo mnogo mladih sportista, koji već sada bilježe dobre rezultate, ali i naše rukometašice i vaterpoliste. Tu su i sportovi u kojima odavno nijesmo imali dobre rezultate, poput boksa, ali i novi sportovi koji su odnedavno prisutni u Crnoj Gori poput tekvondoa. Posebno ističemo rezultate naših takmičara u neolimpijskim sportovima, koje će Crnogorski olimpijski komitet posebno podržavati. Ove godine imali smo šampione poput Vasilija Jakšića, Arsa Milića, Gracije Stjepčevića, dobre rezultate u kik boksu. Pogotovo u mlađim kategorijama rezultati su bili fantastični i to nam daje snagu, volju i nadu za dalji rad, ali učvršćuje vjeru da za budućnost crnogorskog sporta ne moramo brinuti“ zaključio je Simonović.

Svečanosti u Vili „Gorica“ prisustvovali su najviši državni zvaničnici, predstavnici ambasada i nacionalnih sportskih saveza.

Bonus video: