Ferstapen je najbolji, bez konkurencije

”Leteći Holanđanin” je imao sezonu sa rekordnim brojem pobjeda - 15 u “najbržem cirkusu”, a iza sebe je ostavio vozača Ferarija Šarla Leklera

3409 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tradicionalno na kraju godine, vozači i rukovodioci Formule 1 izabrali su u anonimnoj anketi najboljeg takmičara završene sezone u najbržem svjetskom prvenstvu. U obje je slavio šampion, Holanđanin iz Red Bula, Maks Ferstapen.

”Leteći Holanđanin” je imao sezonu sa rekordnim brojem pobjeda - 15 u “najbržem cirkusu”, a iza sebe je ostavio vozača Ferarija Šarla Leklera. Treće mjesto podijelili su piloti Mercedesa Džordž Rasel i Luis Hamilton, dok se oko petog mjesta kolege i njhovi šefovi nisu složili - vozačima je teže pala borba sa Landom Norisom iz Meklarena, a šefovi su prednost dali drugom vozaču Red Bula, Serhiu Peresu.

Sezonu je obilježilo i povlačenje četvorostrukog prvaka Njemca Sebastijana Fetela.

- On je analitičniji, dok se Ferstapen više oslanja na nevjerovatan osjećaj, rezultat njihove klase je identičan - odao je priznanje Fetelu savjetnik Red Bula Helmut Marko, samo Njemac nije prihvatio poređenja.

- Lider Red Bula ponekad preduzima manevre koji ga razlikuju od rivala, i fenomenalno kontroliše bolid. Kada se sa bilo kim drugim boriš na stazi uobičajeno je da primijetiš dešavanja i pomisliš: “Da, i ja to mogu, to mora da da rezultat”, ali sa Maksom nije tako i on nešto uradi i odmah pomisliš - “ne znam da li i ja to mogu”. Maks osjeća bolid na nevjerovatan način. To vrijedi i za manevre, preticanja pod određenim uslovima i ima nevjerovatnu kontrolu nad automobilom. Prebrzo čita situaciju. Prebrzo čak i kada gledate i analizirate na snimku. Mogu samo da mu skinem kapu i sa malo zavisti da mu poželim da nastavi - objasnio je klasu doskorašnjeg rivala slavni Njemac.

U timu Red Bula nemaju dilemu da je Maks boji vozač od klupskog kolege Peresa, koji daje ogroman doprinos.

- Mogućnosti našeg bolida je Peresova brzina. A Peres je jako dobar vozač Formule 1. Ali, on nije Ferstapen, on kada nakon Peresa testira bolid pomjeri mu i mogućnosti. Drugi vozači mogu samo da probaju da shvate kako Ferstapen dolazi do krajnih granica mogućnosti automobila - priznao je Marko.

Ferstapen je i drugu godinu zaredom najbolji sportista Holandije, ali da li samo zemlje “lala”!

Bonus video: