Neprikosnoveni šampion: Tri titule za Magnusa Karlsena

Bila je to Karlsenova nova trostruka kruna i šesti naslov svjetskog prvaka u blicu, disciplini u kojoj igrač za cijelu partiju ima tri minuta uz dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza

3286 pregleda 0 komentar(a)
Magnus Karlsen, Foto: Reuters
Magnus Karlsen, Foto: Reuters

Pobjedom aktuelnog svjetskog prvaka u standardnom i rapid šahu Magnusa Karlsena u Almatiju završeno je Svjetsko prvenstvo u blic šahu na kojem je učestvovalo 176 igrača iz 43 zemlje.

Bila je to Karlsenova nova trostruka kruna i šesti naslov svjetskog prvaka u blicu, disciplini u kojoj igrač za cijelu partiju ima tri minuta uz dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza.

Iako je drugoga dana Karlsen pretrpio dva poraza (od Jana Nepomnjašija i Alekseja Sarane), u 9devet kola nanizao je čak sedam pobjeda i tako pretekao prvog rejting favorita Hikarua Nakamuru za cijeli bod.

Amerikanac je drugog dana osvojio samo pet bodova iz devet partija i pao na drugo mjesto na kojem ga je dostigao Jermenac Haik Martirosjan.

Branilac naslova prvaka Francuz Maksim Vašije-Lagrav sa 12,5 bodova završio je tek na 31. mjestu.

U konkurenciji žena slavila je Bibisara Asaubajeva.

Bila je to nova iznenađujuća pobjeda osamnaestogodišnje Kazahstanke, koja je bila rangirana tek kao 12. nositeljka turnira.

Odluka je pala u posljednjem, 17. kolu u koje su nekadašnja svjetska prvakinja Žongji Tan i Asaubajeva ušle sa po 12 bodova. No, u posljednjem kolu Tan je izgubila od Indijke Humpi Koneru, a Asaubajeva je sa crnim figurama savladala takođe Indijku Dronavali Hariku, pa je pobijedila s pola boda prednosti.

Najveća rejting-favoritkinja i trostruka svjetska prvakinja u ovoj disciplini, Ruskinja Katerina Lagno, koja je igrala pod zastavom FIDE završila je na 6. mjestu s 11 bodova.

Bonus video: