Nikola Ružić: Boks je opet perjanica crnogorskog sporta

Crnogorski bokseri nižu uspjehe, takmičarima selektora Nikole Ružića dodijeljeno je osam priznanja za najbolje u Crnoj Gori u pet posljednjih godina

19753 pregleda 4 komentar(a)
Istorijske mealje Radunović i Gojković su posvetile svom treneru i selektoru, Foto: Bokserski savez Crne Gore
Istorijske mealje Radunović i Gojković su posvetile svom treneru i selektoru, Foto: Bokserski savez Crne Gore

Evropsko srebro i bronza, dva srebra i bronza na Mediteranskim igrama, omladinska medalja na najvećoj smotri Starog kontinenta... Sve to doprinijelo je i da dva prestižna priznanja najboljih mladih sportista u Crnoj Gori zasluži boks.

Selektor bokserske reprezentacije, Nikola Ružić, na kraju 2022. godine je ubrao plodove godina bespoštednog rada.

- Nestvarno! Zaista je godina bila fantastična i svaka čast svima, ali je boks u ovoj godini bio perjanica crnogorskog sporta. Argumenti su rezultati, iako mnogi zbog decenija praznog hoda nisu navikli i nerado će da to kažu. No, nemamo problem da ih podsjetimo. Uz to, već osam nagrada zaredom za najbolje mlade sportiste pripale su boksu - kaže za “Vijesti” šef struke crnogorske selekcije i kluba Budva.

Upravo su dvije Ružićeve takmičarke Crnoj Gori donijele prve seniorske medalje od sticanja nezavisnosti, prve u istoriji ženskog boksa. Bojana Gojković je bila srebrna a Tamara Radunović bronzana.

- Sa puno problema smo krenuli u takmičenje, Bojana je zbog povrede propustila 16 dana završnih priprema, a Tamara se vratila nakon tačno dvije i po godine i dva porođaja, i vratilo joj se za sve nepravde propustima nekadašnjeg rukovodstva i nemara, neažurnosti i neprofesionalizma sudskih instanci. Iskreno, žrijeb joj je bio naklonjen, za rivalku je dobila bokserku koju je ranije dobijala i imala je to u glavi u najvažnijem meču. Bojana je sa 19 godina dokazala da je među najboljima, ali tri udarca glavom u finalu, prvi nakon 15 sekundi obnovili su joj povredu. Isto je Irkinja koju je dobila u borbi za pobjedu u Sarajevu, par dana kasnije udarcem glavom povrijedila na sparingu. To smatram svojim jedinim propustom, jer nije trebalo da prihvatim zahtjev irskog tima u sparingu u datumu bliskom početku Evropskog prvenstva. U finalu sam prekinuo meč zbog povrede, iako se Bojana protivila. Znam da je bolja i sljedeći put će je dobiti - rekao je Ružić.

Osim Evropskog, Bojana je osvojila srebro na Mediteranskim igrama u Alžiru, istog sjaja i Stefan Savković dok je Petar Marčić bio bronzani.

- U finalu je Bojana bila bolja u prvoj rundi od svjetske šampionke iz Turske, koja je nervozno ušla u meč. Ipak su sudije na ime dale prvu rundu Turkinji, a onda se nervoza uvukla u Bojanu. U svakom slučaju, bila je to sjajna provjera protiv šampionke. Savkoviću zbog povrede nisam dao da boksuje za zlato - objasnio je Ružić.

Pogledu u svijetlu budućnost doprinio je evropskom omladinskom medaljom Bjelopoljac Mirko Šarčević, koji je nastavio niz nakon juniorske vicešampionske titule u Evropi.

- Miran je i u najvećim naletima rivala je pribran, jedinstven je talenat i sada razmatramo opcije programa njegovog usavršavanje, čak i vani. To je novi biser našeg sporta - nedvosmislen je Ružić

Vi imate program “Put u Pariz”, kako ste zadovoljni njegovim tokom?

- Pripremamo se za najvažnije i naš pik naredne sezone jesu 3. Evropske igre u Poljskoj, to je prvo kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Parizu 2024, a norma su medalje. Naravno, nastupićeno i na svjetskim prvenstvima, Bojana ide u Indiju a nekoliko boksera odabraću u zavisnosti od forme za SP u Uzbekistanu. Motiv će biti najveći, jer zlato i kod seniora i seniorki donosi 200.000 dolara nagrade. To su rekordne, srebro 100.000 a bronze po 50.000 - zaključio je Ružić.

Prvi Svjetski kup biće u Budvi

Osim rezultatskih, BSCG se u dvije godine mandata Aleksandra Klemenka nametnuo kao najbolji partner IBA (Internacionalna bokserska asocijacija): organizacija dva evropska za mlade, pa Evropsko seniorske prvenstvo za žene, a kraj se ne nazire.

- Budva će biti domaćin pilot projektu u martu - 1. Svjetski kup, ali i svake naredne godine organizovaće se u Budvi i neće izgubiti ime - Jadranski biser! Najavile su učešće sve najveće reprezentacije, a i do sada je Jadranski biser - “Adriatic perl” bio turnir najviše IBA kategorije. Udvostručen je i broj klubova i svi prave rezultate a posebnu pažnju moramo posvetiti Žabljaku, tamo su idealni uslovi. Osim toga, Klemenko je obezbijedio vrhunske trenere, Rusa Sergeja Kudravcjova i Ukrajinca Vitalija Jarovija, koji je ekspert u radu sa mladima. I Đorđije Perović je dobio drugu sudijsku zvjezdicu, imamo još četvoricu sudija sa jednom i Savez je na odličnom putu napretka - istakao je Ružić.

Bonus video: