Kubackom Inzbruk, Granerud skokom dana nadomak najvećem trofeju

U petak od 16,30 kreće posljednja stanica Novogodišnje turneje, Granerud brani 23,3 boda ili 13 metara u dva soka u odnosu na Poljaka Davida Kubackog

1646 pregleda 1 komentar(a)
Kubacki je bio srećan pobjedom u Inzbruku, Foto: REUTERS
Kubacki je bio srećan pobjedom u Inzbruku, Foto: REUTERS

David Kubacki spriječio je sjajnog Norvežanina Halvora Egnera Graneruda da bude prvi Norvežanin sa sve četiri pobjede na Novogodišnjoj turneji "Četiri skakaonice", pred posljednje nastupe u austrijskom Bišofshofenu 6. januara.

Poljak je slavio u Inzbruku sa 265,2 boda, ispred Graneruda koji je skokom dana u drugoj seriji od 133 metra čekao završnicu. Bilo je još pet skakača, a samo je najbolji iz prve serije, Kubacki, uspio da ga nadmaši.

Poljaku je dodatno bilo skraćeno zaletište i 121,5 metar u drugoj seriji mu je značio pobjedu. Baš na tu distancu je i doskočio!

"Hvala publici na nevjerovatnoj podršci, ovo je bilo stvarno prelijepo iskustvo", kazao je Kubacki nakon pobjede.

Granerud je skupio 261,7 poena, a trećeplasirani Slovenac Anže Lanišek je bio treći sa 255,8 poena.

Kubacki je imao dva skoka od 127 i 121,5 metara, Granerud je letio 123 i 133, a Lanišek 127 i 121,5.

Lanišek je bio drugi nakon prve serije.

Odlučivaće se u BIšofshofenu o pobjedniku jednog od najnapornijih takmičenja u svjetskom sportu. Granerud ima velikih 23,3 poena prednosti u generalnom poretku turneje u odnosu na drugorangiranog Kubackog.

Pretvoreno u metre, to je 13 u dva skoka, u ostalim istim parametrima i ako se uporedi forma i kvalitet nastupa dvojice rivala ove sezone, pred Poljakom je Sizifov posao.

Granerud je veliki favorit da Norveškoj donese prvi najveći trofej u skijaškim skokovima još od Andersa Jakobsena 2007. godine.

Bonus video: