Sankcije sportistima ljute i njihovu konkurenciju

Nema naznaka ukidanja sankcija ruskim i bjeloruskim sportistima u predolimpijskoj godini, javnost podijeljena oko opravdanosti odluke MOK-a

14883 pregleda 2 komentar(a)
Najpopularniji Rus u Americi i kapiten Vašingtona Aleksandr Ovečkin na udaru je čeških kolega zbog fotografije sa Putinom, Foto: Reuters
Najpopularniji Rus u Americi i kapiten Vašingtona Aleksandr Ovečkin na udaru je čeških kolega zbog fotografije sa Putinom, Foto: Reuters

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije sankcijama je odstranjena sa Evropskog prvenstva, “na mala vrata” uskočila je Danska i osvjola je titulu, prvu i jedinu u istoriji najveće smotre na Starom kontinentu. Dvije decenije potom, ista slika, samo sada su zatočenici politika ili propisa, sportisti drugih zemalja, ali sa jednako podijeljenim stavovima o opravdanosti zabrane nastupa samo zbog toga iz koje zemlje dolazi takmičar.

Ni te 1992. nije bilo jedinstvenog stava o sankcijama jugoslovenskim sportistima, čak je prva zvijezda selekcija Danske i vedeta Real Madrida Mihael Laudrup odbio da učestvuje jer plasman nije zaslužio rezutatom na terenu. Kako tada, tako i danas, postoje različita gledišta. I to u predolimpijskoj, 2023. godini. Na udaru za učešće u Parizu na OI 2024. godine su ruski i sportisti iz Bjelorusije, koja po Međunarodnom olimpijskom komitetu podržava rat Rusije u Ukrajini.

- Podrška našoj mirovnoj misiji iz svih sfera života pokazuje da je snaga sporta kao snaga dobra u svijetu široko prepoznata - i potrebna više nego ikad. Pogotovo u vrijeme kada podjele i sukobi imaju prednost pred dijalogom i saradnjom. Ovo je predolimpijska godina. Sportisti će se usredsrediti na kvalifikacije za OI 2024. u Parizu. Svi mi - međunarodni savezi, nacionalni olimpijski odbori, nacionalni savezi, MOK i cijela olimpijska zajednica - podržaćemo ih i pomoći im da daju sve od sebe”, rekao je predsjednik MOK-a, Tomas Bah u novogodišnjem obraćanju.

Ta podrška ne odnosi se na sportiste iz Rusije i Bjelorusije, koji su preporukama MOK-a međunarodnim sportskim savezima onemogućeni da se takmiče na svjetskoj pozornici.

- Osim sankcija, morali smo preduzeti zaštitne mjere kako bismo osigurali integritet međunarodnih sportskih takmičenja. To je dovelo do toga da se MOK suprotstavi misiji ujedinjenja cijelog svijeta u takmičenju, budući da smo morali zabraniti sportistima na osnovu njihovog pasoša. Srećom, tokom tog vremena bilo je mnogo ohrabrujućih objava i izjava brojnih pojedinačnih svjetskih čelnika koji podržavaju našu ujedinjujuću olimpijsku misiju - rekao je Bah.

Ruski zvaničnici iskoristili su taj njegov nastup da dobiju političke poene i MOK predstave kao produženu ruku američke politike. Zamjenik premijera Ruske Federacije Dmitrij Černišenko odmah je poentirao.

- Nažalost, MOK nije nezavisna organizacija. Kao što vidimo, podložni su direktnom uticaju američkog Stej dipertmenta i postupaju apsolutno po njihovom nalogu. Jednom su rukom usvojili rezoluciju da se preduzmu potrebne mjere za učestvovanje ruskih i bjeloruskih sportista, ali bez zastave i himne. Oni razumiju da njihov proizvod jako slabi i propada bez našeg učešća. Sa jedne strane žele se dodvoriti stranim gospodarima, s druge strane žele naše sportiste, ponižene ali ipak da su na raspolaganju. Mi se, sa druge strane, nadamo da će naši sportisti ipak moći da nastupe u Parizu - istakao je Černišenko.

Da sankcije svima nisu dobro rješenje mišljenja je i atletska ikona iz Velike Britanije, a sada predsjednik svejtske atletike, Sebastijan Kou.

- Teška je situacija, podržavam sankcije, ali težim i da pomognem sportistima da se takmiče. Moja filozofija je stvaranja koncepta neutralnih sportista, kako bi odvojili ‘čiste sportiste’, od začaranog kruga u koji su upali ne svojom krivicom - smatra Kou.

Sankcije ne padaju teško samo ruskim takmičarima, koji zbog sankcija traže načina da se takmiče u sportovima kojima su posvećeni. Često nalaze načina preko pasoša neke od susjednih država, a i ritmička gimnastičarka Jelizaveta Lukovskih je iskoristila veze sa Crnom Gorom, kako bi nastupala pod crnogorskom zastavom. Uspješno!

U brojnim sportovima, naročito biatlonu ili nordijskom skijanju, sportsiti žale zbog izostanka ruskih konkurenata.

”Bez njih nemamo pravi uvid u ličnu formu”, nerijetko se žale iz tabora konkurentne Norveške.

Slično je i u hokeju, Rusija je velesila i medalje sa najvećih takmičenja nemaju pravu težinu njenim neučešćem. Pojedinim slavnim bivšim hokejašima smetaju i pojedinačni nastupi ruskih sportista u ekipama.

- NHL podržava rusku politiku i protiv je demokratskog svijeta i naših saveznika. U suprotnom, najjača hokejaška liga bi uslovila Aleksandra Ovečkina da ukloni fotografiju sa Vladimirom Putinom sa svog Instagrama - osudio je Dominik Hašek, slavni češki golman.

A Češka se odsustvom Rusije prvi put plasirala u finale nakon 22 godine i igraće protiv Kanade za trofej. No, Ovečkin, koji obara rekorde u Vašingtonu, ima svoje podržavaoce.

- Moji roditelji bili bi ponosni da je Alekandar Ovečkin njihovo dijete - kazao je Gordi Hou, koji je sada terći strijelac u istoriji NHL lige.

Ispred Ovečkina je samo legenadarni Vejn Grecki sa 894 gola, 86 više od Rusa, ali da nije bilo lokauta zbog korone, Ovečkin bi već bio nadomak rekorda.

Bez najboljih ni titule nisu iste

Ruski sport je već pretrpio ozbijan udarac time što je Poljska bez utakmice baraža skratila sebi put do Mundijala u Kataru. Ruski fudbalski savez je sankcije želio da prenebregne prelaskom u Azijsku konfederaciju.

Ipak, i u Rusiji su svjesni da je to bila igra RFS-a, kao neka vrsta ucjene Uefe da bi se Mundijala 2026. godine “zbornaja” domogla kroz azijske kvalifikacije, ali bez prethodne saglasnosti ili jasnog stava Fife o tom potezu.

Previše je igara, politike u sportu, a najviše trpe sportisti.

”Zar stvarno mislite da ću da priznam nekom titulu šampiona grend slema, a da nije učestvovao najbolji - Novak Đoković”, kazao je u susret Australijan openu Nik Kirjos.

Domaći teniser je i prošle godine bio najveći zagovornik da se omogući nastup najuspješnijem teniseru u istoriji Ozi opena. I njegova koleginica, Bjeloruskinja Arina Sabalenka, ne razumije sankcije.

- Zaista sam razočarana što je sport na neki način u politici. Mi smo samo sportisti. To je to. Nismo u politici. Da svi mi možemo da uradimo nešto povodom rata, uradili bismo, ali nemamo kontrolu. Zabrane su postigle samo to da nam fale navijači, ne turniri i takmičenja već sjajni navijači - objasnila je Sabalenka.

Bonus video: