Sve veća zabrinutost za sigurnost Olimpijskih igara u Parizu

Olimpijske igre 2024. održaće se u Parizu od 26. jula do 11. avgusta. Svečano otvaranje na rijeci Seni biće poseban sigurnosni izazov za organizatore

3344 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. moraju da porade na sigurnosnom aspektu Igara, saopštilo je u utorak najviše francusko revizorsko tijelo, upozoravajući da ceremonija otvaranja na rijeci Seini predstavlja poseban izazov.

U izvještaju predstavljenom francuskom parlamentu, Revizorski sud dao je 15 preporuka organizacionom odboru, ističući zabrinutost oko oslanjanja na privatne sigurnosne operatere da zaštite igre i rizike vezane uz saobraćajne veze.

Pjer Moskovici, prvi predsjednik Revizorskog suda, nazvao je sigurnost Pariza 2024. "velikim izazovom" i rekao da unutrašnje sigurnosne snage poput policije i vojske moraju biti uključene i dodatno finansirane.

"Tražimo da se globalni sigurnosni plan dovrši u prvom tromjesečju 2023. kako bi se moglo planirati pojačanje unutrašnjim sigurnosnim snagama. Takođe, preporučujemo da se transportni plan dovrši za svako borilište", rekao je Moskovici, bivši francuski ministar i evropski povjerenik za ekonomska i finansijska pitanja.

Dodao je da je ceremonija otvaranja na Seni još jedan izazov, a Organizacioni odbor trebao bi da previdi vjerovatno pojačanje snagama unutrašnje sigurnosti.

Organizatori očekuju da će najmanje 600.000 osoba svjedočiti ceremoniji otvaranja Ljetnih olimpijskih igara na Seni, dok će sportisti i delegacije ploviti rijekom za početak Igara.

Oko 160 brodova krenuće 26. jula sa mosta Pont d'Austerlic na šest kilometara dugo putovanje do mosta Pont d'Iena.

Olimpijske igre 2024. održaće se od 26. jula do 11. avgusta.

Bonus video: