Ruski bacač kladiva: Dopingovao sam se

"Prije uzimanja supstanci sa sam bacao 79 metara, doping mi je pomogao da popravim rezultate za dva metra," kazao je

1940 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Bivši ruski bacač kladiva Sergej Sergejević Litivinov (36) priznao je uzimanje zabranjenih supstanci 2012. godine u neuspješnom pokušaju da se kvalifikuje za Olimpijske igre 2012. u Londonu.

"Dopingovao sam se 2012. i imao sam koristi od sastava prikrivanja (dopinga) u Rusiji. Od aprila do maja uzimao sam turinabol i oksandrolone," istakao je Litvinov, koji se više ne takmiči, u objavi na Fejsbuku.

Litvinov je pritom okrivio Rusku atletsku federaciju (RusAF) da je vršila pritisak na njega da uzima zabranjene supstance.

"U to vrijeme sam imao pritisak od strane saveza, ali na kraju je to bila moja odluka i moja krivica", napisao je.

"Prije uzimanja supstanci sa sam bacao 79 metara, doping mi je pomogao da popravim rezultate za dva metra," dodao je.

Ovaj 36-godišnjak je sin Sergeja Nikolajevića Litvinova, osvajača zlatne olimpijske medalje 1988, bivšeg svjetskog rekordera u bacanju kladiova.

Litvinov, koji sada živi u Njemačkoj, je rekao da je detalje svog slučaja predao Jedinici za integritet atletike (AIU), koja nadzire pitanja integriteta u međunarodnoj atletici, uključujući doping.

AIU je objavio kako mu je izrekao dvogodišnju zabranu i poništio rezultate između 2012. i 2016, čime mu je oduzeta bronzana medalja s Evropskog prvenstva 2014. godine.

Bonus video: