Ukrajinci prijete bojkotom OI u Parizu ako nastupe Rusi i Bjelorusi

Mogućnost slanja poziva ruskim i bjeloruskim sportistima jutros je spomenula gradonačelnica Pariza An Idalgo, koja je izjavila da želi njihovo učešće, ali bez isticanja nacionalnih obilježja

7217 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ukrajina je danas zaprijetila bojkotom Olimpijskih igara koje će 2024. godine organizovati Pariz ako na njima budu pozvani sportisti iz Rusije i Bjelorusije, čije su reprezentacije izbačene s gotovo svih međunarodnih takmičenja nakon ruske invazije na ukrajinsku teritoriju.

Mogućnost slanja poziva ruskim i bjeloruskim sportistima jutros je spomenula gradonačelnica Pariza An Idalgo, koja je izjavila da želi njihovo učešće, ali bez isticanja nacionalnih obilježja.

Dan prije Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je naznačio šta bi sve trebalo da se dogodi za kako bi se ruski i bjeloruski sportisti ponovo uključili na međunarodna takmičenja.

"Ovakva je situacija neprihvatljiva za našu državu", izjavio je ukrajinski ministar sporta Vadim Gutzeit.

"Naše stajalište je nepromijenjeno: dok god traje rat u Ukrajini, ruski i bjeloruski sportisti ne bi trebali da učestvuju na međunarodnim takmičenjima. Ako se to ne bude poštovalo, ne isključujem mogućnost bojkota i našeg odbijanja učešća na Olimpijskim igrama", napisao je Gutzeit na Fejsbuku.

Iz MOK-a su u srijedu poručili da "nijednom sportisti ne bi smio biti zabranjen nastup na takmičenju isključivo na temelju pasoša", nakon konsultacija s predstavnicima sportista, međunarodnih federacija i nacionalnih olimpijskih odbora.

Bonus video: