Imala je devet godina kada je zapisala u dneviku: "Želim da budem najbolja". Ostalo je istorija...

Sniježna kraljica Mikaela Šifrin mogla bi već ovog vikenda da stigne legendarnog Šveđanina Ingemara Stenmarka na vrhu vječne liste po broju pobjeda u Svjetskom kupu, u obje konkurencije

32723 pregleda 2 komentar(a)
Mikaela Šifrin, Foto: Reuters
Mikaela Šifrin, Foto: Reuters

Ništa ne može da spriječi Mikaelu Šifrin da pobjeđuje. Tako je zvanična stranica svjetske skijaške federacije FIS objavila podatak da je 27-godišnja američka sniježna kraljica oborila rekord zemljakinje Lindzi Von.

Šifrin je u italijanskom Kronplacu u slalomu izjednačila rezultat Von, da bi dan kasnije u veleslalomu slavila i 84. pobjedu u Svjetskom kupu alpskih skijašica i postala apsolutna rekorderka.

No, za Mikaelu Šifrin nema granica kada su trijumfi u pitanju, zato niko ne sumnja da će “pasti” i apsolutni rekord u obje konkurencije - Šveđanin Ingemar Stenmark je karijeru završio sa 86 pobjeda u Svjetskom kupu skijaša.

Najmanje sumnja upravo kraljica brzih staza i Mikaelina rivalka - Von.

”Srećna sam zbog Mikaele. Rekordi postoje da bi se rušili i to je znak napretka. A ako neko već treba da sruši moj rekord, onda je najbolje da je to Amerikanka. I ne mislim da je broj Stenmarkovih pobjeda mjerilo. Mikaela će postaviti nove standarde i moraćemo da sačekamo da vidimo koliko će da ide daleko - napisala je Lindzi Von u kolumni za Asošijejtid pres.

Mikaela Šifrin grafik
foto: Graphic News

Mikaela Šifrin, djevojka iz Kolorada koja je odrasla u Nju Džersiju, a učila da skija na obližnjim planinama u Vermontu, ne mora da čeka ni kraj sezone do novog rekorda, jer u kalendaru je još 12 trka. Predstojećeg vikenda na programu su dva slaloma u Spindleruv Mlinu (Češka) i pobjedama bi sustigla Šveđanina.

- Bila sam prilično umorna, samo želim da se naspavam. Ali, na kraju dana to su zapravo samo dvije vožnje koje traju po minut, a za to uvijek imam energije - objasnila je 27-godišnja skijašica, koja je u 24 sata izdržala i bezbrojne intervjue, fotografisanja, snimanja...

Tek, Šifrin je slavila u pet od šest posljednjih veleslaloma, mada je do ove sezone uglavnom dominirala u slalomu, u kojem je postavila apsolutni rekord sa čak četiri uzastopne pobjede na svjetskim prvenstvima.

- Smatram da sam u drugoj trci u Kranjskoj Gori i sada u Kronplacu odvozila najbolje veleslalome u karijeri. Osjećam se tako dobro na skijama za veleslalom i sviđa mi se taj osjećaj - objasnila je Mikaela, koju je iznenadio rekord već ove sezone.

Mikaela Šifrin
foto: REUTERS

- Zaista nisam očekivala, mislila sam pet-šest pobjeda, ali tako je krenulo... Upisala sam ih devet i stvarno sam zadovoljna i ne treba mi više. Mada uvijek postoji to ‘ali’. Želim da skijam na svoj način i kada dođem na start druge trke, čak iako pomislim da mi ne treba, ja želim i znam da ću dati sve od sebe - zaključila je Šifrinova.

A na prve skije stala je sa svega četiri godine, sa devet je u dnevniku zapisala da želi da bude najbolja - uz maksimalnu podršku roditelja je i uspjela. Prva čestitka na rekordu stigla je od njenog momka, sjajnog skijaša Aleksandra Amot Kildea, koji ima 20 pobjeda u Svjetskom kupu i dostizanje rekorda Von obilježio je startnim brojem - 83.