Širfrin u čudu, slave Njemica i Hrvatica

Rekord Ingemara Stenmarka preživio je u Špindlerovom Mlinu, Njemica Dir brža od Mikaele Šifrin drugom slalomu

2980 pregleda 1 komentar(a)
Šifrin je bila u čudu da je ispustila toliku prednsot, Foto: REUTERS
Šifrin je bila u čudu da je ispustila toliku prednsot, Foto: REUTERS

Rekord Ingemara Stenmarka preživio je u Špindlerovom Mlinu, pošto najtrofejnija skijašica u istoriji, Amerikanka Mikaela Šifrin nije uspjela da sačuva 67 stotinki prednosti iz prve vožnje.

Šifrin je zbog greške u gornjem dijelu staze i završila na drugom mjestu, svega šest stotih iza Njemice Lena Dir koja je prvu i do danas jedinu pobjedu zaslužila na današnji dan prije tačno 10 godina - 29. januara 2013. godine u Moskvi.

Uprkos razočarenju i iznenađenju Šifrin pri prolasku kroz cilj, razloga za sreću nije nedostajalo na podijumu - slavile su Dir ali i Hrvatica Zrinka Ljutić koja je osvojila prvi podijum, samo tri dana nakon 19. rođendana.

Ona je zaostala 49 stotinki a njena kolegiica iz reprezentacije Leona Popović je bila peta. Članica kluba Rijeka ima za čime da žali, bila je najbrža na treningu ali i prvi prolaz je bio njen do greške u prvoj seriji, pa je pala na peto mjesto pred finalnu vožnju.

Ljutić je Hrvatskoj donijela prvi podijum nakon 16 godina i uspjeha Ane Jelušić.

Za Šifrin, koja na kraju sezone puni tek 28 godina, još ima nade da dođe do 86. pobjede i izjednači ali i prestigne rekord Ingemara Stenmarka, jer do rođendana ima još 10 trka u Svjetskom kupu.

Dir je, nakon drugog mjesta juče, slavila danas u devetom slalomu sezone a Šifrin je došla do nedostižnih 785 bodova za mali kristalni globus u tehnički najzahtjevnijoj disciplini. Vendi Holdener i Petra Vlhova imaju po 530 bodova.

Amerikanki je na dohvat i Veliki kristalni globus za pobjedu u Svjetskom kupu jer vodi u generalnom plasmanu sa 1.697 bodova. Slovakinja Vlhova je druga sa 966.

Bonus video: