Audi preko Zaubera ulazi u Formulu 1

Audi će od 2026. ući u svijet Formule 1 sa svojom fabričkom ekipom, za koju motor razvija Folksvagen, a konstrukcija bolida je povjerena Zauberu

2520 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemački proizvođač automobila Audi kupio je manjinski paket dionica Zauber grupe, objavila je ta švajcarska kompanija u ponedjeljak.

Zauber je inženjerska kompanija koja je u u automobilističkom svijetu od 1970. godine, a 1993. je ušla u Formulu 1. Od 2018. se Zauberovi bolidi natječu pod imenom Alfa Romeo Rejsing.

Audi će od 2026. ući u svijet Formule 1 sa svojom fabričkom ekipom, za koju motor razvija Folksvagen, a konstrukcija bolida je povjerena Zauberu.

„Ovo je važan korak na putu ulaska Audija u Formulu 1, predviđenog za 2026, u kojem će Zauber grupa biti strateški partner njemačke marke“, saopštili su iz Zaubera.

Prema medijskim napisima, Audi će postupno kupovati pakete dionica Zaubera, dok ih ne bude imao 75% u svom vlasništvu.

Zauber je najuspješnije godine u Formuli 1 imao tokom partnerstva s drugim njemačkim automobilskim divom, BMW-om (2006 - 2009), a 2008. je završila kao druga u poretku konstruktora, dok je godinu ranije osvojila 3. mjesto. Iz 2008. datira i jedina pobjeda Zaubera, a ostvario ju je Poljak Robert Kubica na Velikoj nagradi Kanade.

Audi je priključenje takmičenju u Formuli 1 najavio prošle godine, kad je objavljeno da će od 2026. na snagu stupiti nova tehnička pravila, prema kojima će bolidi biti jednako snažni, ali štedljiviji i ekološki prihvatljiviji, jer će njihova emisija ugljen dioksida biti svedena na nulu.

Bonus video: