Ukrajinci optužili MOK da je promoter rata

„MOK je promoter rata, ubistava i razaranja. MOK srećno gleda Rusiju kako uništava Ukrajinu, a zatim nudi Rusiji platformu za unaprjeđenje genocida nad Ukrajincima”, napisao je na svom Tviteru savjetnik predsjednika Mihailo Podoljak, osobno ciljajući na Tomasa Baha, predsjednika MOK-a

1825 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ukrajinsko predsjedništvo optužilo je Međunarodni olimpijski komitet (MOO) da je „promoter rata”, jer razmatra mogućnost da odobri ruskim sportistima učestvovanje na Olimpijskim igrama 2024. pod neutralnom zastavom.

„MOK je promoter rata, ubistava i razaranja. MOK srećno gleda Rusiju kako uništava Ukrajinu, a zatim nudi Rusiji platformu za unaprjeđenje genocida nad Ukrajincima”, napisao je na svom Tviteru savjetnik predsjednika Mihailo Podoljak, ciljajući na Tomasa Baha, predsjednika MOK-a.

„Očito je da novac kojim se kupuje olimpijsko licemjerje ne miriše na ukrajinsku krv. Zar ne, gospodine Bah”, upitao je Podoljak.

Ukrajina je od februara prošle godine pod ruskom invazijom, a službeni Kijev zahtijeva da se sportistima iz Rusije i Bjelorusije, saveznice Kremlja, zabrani nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Ali, MOK je u srijedu rekao da „razmatra” mogućnost da im se dopusti učestvovanje pod neutralnom zastavom, dok su Rusi i Bjelorusi isključeni iz većine međunarodnih takmičenja od početka invazije.

Ovi su predlozi izazvali bijes Ukrajinaca. Predsjednik Volodimir Zelenski u petak je osudio „licemjerje” MOK-a i pozvao Tomasa Baha da posjeti Bahmut, jedno od žarišta u ratu s Rusijom.

U nedjelju je u svom dnevnom obraćanju rekao da je o tome napisao pismo francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu.

„Olimpizam i terorističke države ne smiju da se srijeću”, rekao je Zelenski kada mu je ukrajinski ministar sporta u četvrtak zaprijetio da će bojkotovati Olimpijske igre 2024.

Bonus video: