Počela šahovska Parolimpijada, Crna Gora poražena na startu

Za reprezentaciju Crne Gore nastupaju: Predrag Nikač, Milan Ivanović, Radovan Damjanović, Radenko Lacmanović i Vera Jovanović. Kapiten ekipe je Mitar Đukanović

2336 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

U Beogradu je počela prva Paraolimpijada u istoriji šaha. Mjesto među 26 ekipa zavrijedila je i selekcija Crne Gore, koja se nalazi na 18. mjestu po startnom rejtingu.

Za reprezentaciju Crne Gore nastupaju: Predrag Nikač, Milan Ivanović, Radovan Damjanović, Radenko Lacmanović i Vera Jovanović. Kapiten ekipe je Mitar Đukanović.

U prvom kolu rival našim reprezentativcima bila je selekcija Kube, peti favorit po rejtingu. Naši reprezentativci pretrpjeli su poraz rezultatom 3-1.

Na prvoj tabli internacionalni majstor Predrag Nikač remizirao je sa kolegom po tituli Pedrom Moralesom Romerom, nakon gotovo šest sati borbe u najdužoj partiji prvog kola.

Radovan Damjanović je remizirao sa Albertom Interianom Rodrigezom. Nažalost, Milan Ivanović i Radenko Lacmanović nijesu uspjeli bijelim figurama da naprave iznenađenja protiv mnogo bolje rejtingovanih protivnika pa je Crna Gora pretrpjela poraz u prvom kolu.

Crna Gora će imati još jednog predstavnika na ovom takmičenju, a to je Davor Drašković koji će biti u ulozi sudije.

Na otvaranju, koje je održano u Skupštini Republike Srbije, prisutnima su se obratili: Dragan Lazić, predsjednik Šahovskog saveza Srbije, Arkadij Dvorkovič, predsjednik Svjetske šahovske asocijacije FIDE i Zoran Gajić, ministar sporta u Vladi Srbije. Konstatovano je da je organizacija Olimpijade veliki iskorak kako za FIDE, tako i za šahiste sa invaliditetom.

Bonus video: