SAD podržavaju učešće ruskih sportista na OI 2024. pod neutralnom zastavom

Ako sportisti budu pozvani na međunarodni sportski događaj kao što su Olimpijske igre, "mora biti potpuno jasno da oni ne predstavljaju Rusiju ili Bjelorusiju", rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer

8901 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države podržavaju učešće ruskih i bjeloruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, ali pod neutralnom zastavom, saopštila je danas Bijela kuća.

Ako sportisti budu pozvani na međunarodni sportski događaj kao što su Olimpijske igre, "mora biti potpuno jasno da oni ne predstavljaju Rusiju ili Bjelorusiju", rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer.

"Treba zabraniti upotrebu ruske i bjeloruske zastave, amblema ili himne", kazala je.

Učešće ruskih i bjeloruskih sportista na Igrama u Parizu 2024. godine predmet je rastuće debate.

Ukrajina želi da se ruskim sportistima jednostavno zabrani učešće zbog invazije na tu zemlju, a taj zahtjev su podržale baltičke zemlje i Poljska.

Ruski olimpijski komitet, s druge strane, smatra da bi njegovi sportisti trebalo da učestvuju na Igrama bez ograničenja.

Međunarodni olimpijski komitet je nedavno predložio mapu puta za povratak sportista pod neutralnom zastavom, pod uslovom da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini".

Bonus video: