"Ruski i bjeloruski sportisti ne mogu učestvovati na Olimpijskim igrama"

Češki olimpijski komitet protiv učešća sportista iz Rusije i Bjelorusije na Olimpijskim igrama u Parizu

3135 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Češki olimpijski komitet (COV) i vlada zauzeli su juče stav protiv ideje o učestvovanju ruskih i bjeloruskih sportista pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

"Ruski i bjeloruski sportisti ne mogu učestvovati na Olimpijskim igrama", stoji u saopštenju Češkog olimpijskog odbora (COV).

COV je dodao kako ne vidi "nikakav razlog" za preispitivanje njihovog isključenja sa većine sportskih takmičenja o kom je odlučeno nakon ulaska ruskih snaga na teritoriju Ukrajine 24. februara 2022, prenijela je Hina.

"Češki olimpijski komitet jasno podržava sankcije Rusiji i Bjelorusiji koje je Međunarodni olimpijski komitet donio prošle godine i koje su još na snazi. Ne vidimo razlog da ih mijenjamo. Ruski i bjeloruski sportisti ne mogu se takmičiti na Olimpijskim igrama", poručili su iz Praga.

Međutim, COV je naglasio kako neće gurati češke sportiste na bojkot Igara ako olimpijski pokret odabere put reintegracije ruskih i bjeloruskih sportista pod neutralnu zastavu.

"Naravno da ćemo poštovati želju svakog sportiste ako odluči da ne učestvuje", dodaje se u saopštenju.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) predložio je krajem januara plan za organizovanje povratka zabranjenih sportista pod neutralnu zastavu, pod uslovom da "nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini".

Inicijativu su odmah odbile ukrajinske vlasti, zaprijetivši bojkotom, a potom i Poljska i Estonija.

Podršku im je u ponedjeljak dao i češki premijer Petr Fiala, navodeći da mu se "u ovim okolnostima učešće ruskih sportista na OI ne čini dobrom idejom".

"Stvarno ne mogu da zamislim da se ruski i bjeloruski sportisti takmiče u Parizu dok ukrajinski sportisti ginu braneći svoju zemlju", rekao je on.

Bonus video: