Nikčević se izdvojio na vrhu

Nebojša Nikčević je u 5. kolu Pojedinačnog prvenstva Crne Gore u šahu bijelim figurama savladao Aleksandra Tomića, nakon svega 17 odigranih poteza

3055 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Nakon pet kola na 75. Prvenstvu Crne Gore u šahu, na čelu tabele izdvojio se velemajstor Nebojša Nikčević sa 4,5 poena, a slijedi grupa igrača sa četiri poena.

Nikčević je bijelim figurama savladao Aleksandra Tomića, nakon svega 17 odigranih poteza. Činilo se da će promjena dama donijeti dugu pozicionu borbu, ali se Tomić nije najbolje snašao. Nikčević je zauzeo prostor, a sjajna koordinacija njegovih figura donijela je odlučujuću prednost, pa je Tomić morao da obustavi svoj časovnik u znak predaje.

U duelu na prvom stolu između velemajstora Dragiše Blagojevića i Miloša Pečurice viđena je poziciona borba, a nakon reduciranja materijala Pečurica je bez problema uspio da održi remi u topovskoj završnici.

Do četiri poena zahvaljujući pobjedama došli su Pavel Anisimov, koji je iskoristio neopreznost Bogdana Podlesnika i realizovao stečenu prednost.

Najmlađi crnogorski velemajstor Luka Drašković nije propustio da taktičim udarom i žrtvom skakača riješi u svoju korist duel sa Veljkom Draganićem, dok je Blažo Kalezić savladao Aleksandru Milović u izuzetno zanimljivoj partiji.

Andrej Šuković i Vladimir Vujošević su remizirali nakon početnog ispitivanja snaga, dok su Božidar Kisić i Peko Đurović remizirali nakon velike borbe u dalekoj završnici.

Prvi nosilac turnira Denis Kadrić nakon velike borbe savladao je Igora Vujačića i vratio se na pobjednički kolosjek, trenutno se nalazi u grupi igrača sa 3,5 poena.

Sjutra su na programu dueli šestog kola, a veliku i zanimljivu borbu obećavaju partije: Drašković - Nikčević, Anisimov - Blagojević, Pečurica - Kalezić, Kadrić - Kisić, Tomić - Miletić, Šuković - Šćekić

Takmičari se na ovogodišnjem izdanju šampionata nadmeću za rekordan nagradni fond od 8.500 eura, od kojih će pobjednik inkasirati dvije hiljade.

Takmičenje se igra u Diplomatskoj kuli Capital Plaza centra, a organizator je Šahovski savez Crne Gore, dok je pokrovitelj Ministarstvo sporta i mladih.

Tabela: Nikčević 4,5, Anisimov, Blagojević, Pečurica, Drašković i Kalezić 4, Tomić, Đurović, Kadrić, Kisić, Šćekić, Šuković i Miletić 3,5…

Bonus video: