Luka Drašković preuzeo vrh

Odigrano 6. kolo Pojedinačnog prvenstva Crne Gore u šahu

5888 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Najmlađi crnogorski velemajstor, Luka Drašković nalazi se na čelu tabele 75. Pojedinačnog prvenstva Crne Gore u šahu.

U šestom kolu Drašković je bijelim figurama savladao do danas vodećeg kolegu po tituli Nebojšu Nikčevića. Viđena je velika borba, a Drašković je u dvosjekloj poziciji uspio prvo da osvoji pješaka, a zatim je svojim topovima zauzeo protivnički sedmi red. Nikčević je pokušao da sa dva topa parira protivničkoj dami, ali je Drašković ipak bio na visini zadatka i osvojio poen koji ga je doveo na čelo tabele.

Drašković se izdvojio na vrhu sa pet poena, a slijedi grupa od osam igrača sa pola poena zaostatka.

Velemajstori Dragiša Blagojević i Pavel Anisimov su brzim remijem zadržali šanse za najveći plasman. Oni su se u gledalište preselili nakon desetak odigranih poteza. U jednoj od najborbenijih i najkvalitetnijih partija šampionata, Miloš Pečurica i Blažo Kalezić su remizirali. Pečurica je sjajno tretirao otvaranje, stekao veliku prednost, ali je Kalezić nalazio neugodne odbrane, i u momentu kada je Pečurica bio dobijen, grubo je pogriješio, a Kalezić nije propustio priliku da remizira vječitim šahom.

Andrej Šuković nadigrao je bijelim figurama Veljka Šćekića i priključio se grupi igrača sa 4,5 poena, baš kao i kadet Peko Đurović koji je savladao intermajstora Bogdana Podlesnika. Đurović trenutno zarađuje 100 poena rejtinga.

Najduže za tablom su ostali Denis Kadrić i Božidar Kisić, te Aleksandar Tomić i Vuk Miletić.

Činilo se da je Kisić imao praktične šanse za remi potezom h3, međutim odlučio se da da svog lovca za protivničke pješake, što se pokazalo kao loša odluka, obzirom da lovac nije bio krivougli, pa je se prvi nosilac turnira priključio grupi igrača na diobi drugog mjesta.

Nikšićki derbi donio je veliku borbu, a Tomić je propustio pred prvu vremensku kontrolu da partiju riješi u svoju korist, Miletić se branio u zanimljivoj završnici, koja je igrana "do golih kraljeva" pa je ova partija okončana remijem.

Sjutra je na programu sedmo kolo u kome se izdvajaju dueli: Kadrić - Drašković, Kalezić - Anisimov, Blagojević - Đurović, Nikčević- Šuković, Draganić - Pečurica, Mušović - Tomić.

Velika gužva na čelu tabele obećava uzbuđenja i do poslednjeg poteza interesantno prvenstvo. Partije sedmog kola počinju sjutra u 16.30 časova.

Bonus video: