Novi obrt, sada su Kadrić, Blagojević i Šuković na vrhu

Vekika gužva na vrhu tabele uoči dva posljednja dva kola 75. Pojedinačnog prvenstva Crne Gore u šahu

5544 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sedmo kolo 75. Pojedinačnog prvenstva Crne Gore u šahu donijelo je novi obrt na čelu tabele. Uoči poslednja dva kola, na vrhu su izjednačeni velemajstori Denis Kadrić i Dragiša Blagojević, kao i Andrej Šuković.

U duelu sa klupskim drugom iz Elektroprivrede i kolegom iz reprezentacije, velemajstorom Lukom Draškovićem, Kadrić se odlučio za svoju omiljenu zatvorenu sicilijanku, Drašković je grubo pogriješio, a to Kadrić nije propustio da realizuje. Nakon velike greške protivnika, rutinskom igrom Kadrić je stigao do cijelog poena, nakon manje od dva sata borbe.

Blagojević je slavio u duelu sa mladim Cetinjaninom Pekom Đurovićem, koji je najprijatnije iznenađenje šampionata. Đurović se hrabro suprostavio iskusnijem protivniku, nastala je završnica u kojoj su protivnici imali po dva lovca, a Blagojević je strpljivom igrom dočekao neopreznost Đurovića, koji nije pronalazio najpreciznije nastavke, koju je kaznio u svom prepoznatljivom stilu. Pobjedom Blagojević se izjednačio sa Kadrićem na čelu tabele.

Najduže su za tablom ostali Nebojša Nikčević i Andrej Šuković. Velemajstor Nikčević stekao je nadmoćnu poziciju, osvojio kvalitet, ali se nakon promjene dama Šukovićev skakač pokazao jačim od topa, pa je Šuković došao do važne pobjede i izjednačio se sa velemajstorskim dvojcem na čelu tabele.

U duelu na drugom stolu Blažo Kalezić i Pavel Anisimov saglasili su se na remi, nakon početnog ispitivanja snaga i svega desetak odigranih poteza.

Armin Mušović nadigrao je Aleksandra Tomića i zabilježio važnu pobjedu i dospio u grupu igrača sa pet poena, baš kao i Vuk Miletić, koji je savladao Miloša Vlatkovića, pojačavši igru u semiševoj varijanti nimcoindijske odbrane u odnosu na duel sa velemajstorom Anisimovim.

Izuzetno sadržajna partija između Miloša Pečurice i Veljka Draganića okončana je remijem u dalekoj topovskoj završnici.

Plasman nakon 7. kola: Blagojević, Kadrić, Šuković 5,5, Anisimov, Drašković, Kalezić, Pečurica, Mušović, Miletić 5…

Parovi 8. kola: Šuković - Kadrić, Miletić - Blagojević, Drašković - Anisimov, Pečurica - Mušović, Kalezić - Nikčević, Nikač - Vujošević.

Bonus video: