Bitka u Pertu: Mahačev odbranio titulu

Nakon pet rundi nadljudskih napora, borac iz Dagestana je savladao Aleksandra Volkanovskog jednoglasnom odlukom sudija

11025 pregleda 4 komentar(a)
Mahačev (desno), Foto: Beta/AP
Mahačev (desno), Foto: Beta/AP

Australijski navijači su svom borcu dali fanatičnu podršku, Volkanovski je nošen publikom pružio odličan performans, ali je Rus Islam Mahačev pokazao da nije slučajno postao šampion.

U svojoj prvoj odbrani titule Dagestanac je prošao put od sjaja do očaja i nazad. Početak meča je poslužio obojici boraca da "odmjere" jedan drugog i pronađu distancu.

Sredinom prve runde Mahačev je silovitim udarcem zateturao Australijanca i stavio mu do znanja da će razlika u gabaritima biti od velike važnosti. Ubrzo nakon toga ga je srušio na zemlju, a rundu završio u dominantnoj poziciji u parteru.

Volkanovski je krajem druge runde uradio ono što gotovi svi prije njega nisu uspjeli. Nakon još jednog Islamovog rvačkog zahvata i obaranja na pod, "Aleksandar Veliki" je uspio da se izbori za prostor i vratio se na noge. To je publiku u "RAC Areni" diglo na noge, a svaka sledeća kombinacija je dočekana sa sve većim oduševljenjem.

Momak sa Kavkaza nije dozvolio domaćem borcu da u "stend ap" borbi dođe do nokauta, pa je svaki udarac odmah bio kontriran lijevim krošeom i novim pokušajem obaranja.

Nakon odlične četvrte runde za aktuelnog šampiona, u kojoj je maksimalno iskoristio svoju pozadinu u sambu, izazivač i vladar "pero lake" divizije je znao da u posljednjih pet minuta mora da da sve od sebe ako želi da Mahčeva skine sa trona.

Odlučan u svojoj namjeri, Volkanovski je sve pokušaje obaranja zaustavio, a pri samom kraju bacio Dagestanca u "nokdaun" i završio borbu u odličnoj poziciji gdje je jakim udarcima umalo finiširao šampiona.

Kabibov štićenik, je po mišljenju sudija ipak uradio dovoljno u prethodnim rundama, pa je jednoglasnom odlukom (48-47,48-47,49-46) proglašen za pobjednika.

"Mislio sam da će ga biti lako oboriti na zemlju, ali ovaj momak je pokazao da je čvrst. Pokazao sam zašto sam ja broj jedan, najbolji borac na planeti. Hvala vam", rekao je nakon trijumfa Mahačev.

"Cijenim podršku, ali dajte jedan veliki aplauz za Islama. Naravno da bih ovo htio da poručim nakon pobjede, ali ne postoji ništa loše u testiranju svojh limita. Ovakav izazov će me samo učiniti jačim i boljim. Čestike Islamu, sjajan je borac." kazao je borac makedonskog porijekla nakon poraza.

Dagestanac je upisao 24. pobjedu, 12. zaredom u UFC-u. Volkanovskom je ovo prvi poraz u najboljoj MMA organizaciji na svijetu, a tek drugi u čitavoj karijeri.

Bonus video: