Nema spavanja: Najveća utakmica u Americi - Superboul večeras pola sata iza ponoći

Filadelfija iglsi i Kanzas siti Čifsi igraju u Glendejlu najveću utakmicu, početak pola sata iza ponoći

12030 pregleda 17 komentar(a)
Glendejl je spreman za 57. Superboul, Foto: REUTERS
Glendejl je spreman za 57. Superboul, Foto: REUTERS

Najveći američki sportski događaj, Superboul, odrigraće se večeras, 30 minuta iza ponoći u Glendejlu, Arizona. Pripemite se za noć bez spavanja, pošto igraju dvije ekipe kojima se daju podjednake šanse, Filadelfija iglsi i Kanzas siti Čifsi. Uz to, na poluvremenu će pjevati Rijana, bez nadoknade iako pola minuta reklame košta rekordnih sedam milinoa dolara..

Rivali su izjednačeni, bukmejkeri daju blagu prdnost Orlovima, dok model po kojem procjenu radi "Five Thirty Eight", smatra Čifse favoritom. U finalu će ove godine igrati najjače i najizjednačenije ekipe u sezoni. Sve će odlučiti detalji, trenutak inspracije.

Kanzas siti je najuspješnija ekipa posljednjih godina - od sezone 2018. svake su u konferencijskom finalu, igrali su u dva Supeboula i osvojili jedan od njih.

Imaju jak napad, pogotovo dodavanja. Već tradicionalno, nekoliko dana prije Supeboula NFL objavljuje dobitnike pojedinačnih nagrada. Tako je titulu najkorisnijeg igrača ove godine ponio Patrik Mahomes, što baš nije dobra vijest - posljednji put je MVP lige uspio da osvoji Superboul davne 1999. godine.

Ipak, Mahomes je najsvestraniji kvoterbek u ligi - savršeno čita protivničku obranu, daje dodavanja sagračima, vješto se oslobađa pritiska i improvizuje, a fantastično izbija loptu nogom

Odbrana se smatra slabijim dijelom ekipe, ali ne i Kris Džons - u regularnoj sezoni imao je 15,5 sekova, što je četvrti rezultat.

Orlovi su, sa druge strane, savršeno ukomponovani u svim linijama, najbolje trče, i prave najbolji pritisak na protivničkog kvoterbeka. A i oni imaju sjajnog kvoterbeka, pošto je u izboru za MVP Džajlen Herts završio na drugom mjestu.

Za trenera Čifsa Endija Rida ovaj Superboul je posebno emotivan, pošto je vodio Orlove od 1999. do 2012. godine. Imao je jedan Superboul ali je izgubio, sa Kanzasom je već treći put u najvećoj utakmici u Americi, jednom je slavio.

Bonus video: