Superboul 57: Čifsi nadjačali Iglse u noći punoj uzbuđenja

Džejlen Hurts je u debiju na najvećoj pozornici imao fenomenalan meč, ali je Patrik Mahoms odigrao hirurški precizno i "ukrao" svu slavu i glavnu nagradu

18901 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iglsi su na poluvremenu vodili 10 razlike, činilo se da imaju prednost u odnosu na Čifse, Džejlen Hurts je odigrao istorijsku utakmicu. Patrik Mahoms je, međutim, po ko zna koji put pokazao svoj raskošan talenat i u drugom poluvremenu režirao preokret.

Tako su „poglavice” iz Kanzas Sitija osvojili treći trofej „Vins Lombardi” u klupskoj istoriji, jer su u 57. Superboulu savladali „orlove” iz Filadelfije 38:35.

Ovogodišnje izdanje najspektakularnije sportske utakmice na svijetu počelo je sa dva tačdauna u prva dva drajva. Hurts je predvodio svoju ekipu 75 jardi niz teren, a zatim "kvoterbek snikom" sam poentirao za vođstvo ekipe iz Pensilvanije (7:0). Aktuelni MVP lige mu nije ostao dužan, pa je samo tri minuta kasnije rezultat bio izjednačen, nakon još jedne sjajne kombinacije na relaciji Mahoms - Travis Kelsi (7:7).

U sledećem napadu "orlovi" su zaustavljeni, ali kiker tima iz Kanzasa Sitija, Harison Butker nije kapitalizovao na tome, promašivši fild gol sa 42 jarde.

Na samom početku druge četvrtine Hurts je sjajnim pasom lansirao Ej Džej Brauna koji je između dva protivnička igrača uhvatio loptu i donio Iglsima novu prednost (14:7). Mahoms i njegov napad su zaustavljeni, činilo se da Filadelfija može već u sledećem drajvu da dođe do dvocifrenog vođstva, ali je Hurts platio danak neiskustvu i pri pokušaju trčanja izgubio loptu, a Nik Bolton nije propustio priliku da donese novo izjednačenje (14:14).

Mladog kvoterbeka to nije omelo, pa je već u sledećem drajvu istrčao novi tačdaun (21:14). Njegov kolega je sa druge strane doživio lakšu povredu članka, drajv je bio neuspješan, a Iglsi su za 72 sekunde uspjeli da se približe dovoljno blizu da olakšaju posao Džejku Eliotu, koji je sa 35 jardi prostrijelio loptu kroz gol (24:14).

Rijana je na pauzi između dva poluvremena napravila šou, a Čifsi su izašli na teren odlučni da se vrate u utakmicu. Za pet minuta su dodali novih sedam poena na svoj konto (24:21), a Filadelfija je odgovorila samo fild golom, pa smo u odlučujući kvartal ušli sa prednošću Iglsa (27:21).

Mahoms je bio neumoljiv i dodavanjem za Kaderijusa Tonija donio Čifsima prvo vođstvo na meču (28:27).

Tim sa Istočne obale, očigledno poljuljan, je nakon sledećeg drajva bio primoran na pant, a baš Toni je uhvatio loptu, istrčao 60 jardi provlačeći se pored protivničkih igrača, koji su ga oborili na pet jardi od end zone.

Kvoterbek Čifsa nije propustio "zlatnu" priliku i dodavanjem za Skaja Mura doveo "poglavice" na korak od drugog Superboula u četiri godine (35:27).

Iglsi nisu klonuli duhom, a Dzejlen Hurts je istrčao novi tačdaun, svoj treći, čime je postao prvi kvoterbek u 57 godina dugoj istoriji najveće utakmice kome je to pošlo za rukom. Tim iz Filadelfije se odlučio na konverziju za dva poena, a Hurts je, naravno i to realizovao pa smo u posljednjih pet minuta ušli sa rezultatom 35:35.

Čifsi su maksimalno trošili vrijeme, a korner bek tima iz Pensilvanije, Džejms Bradberi je napravio odsudnu grešku na trečem daunu, koja je praktično rješila pitanje pobjednika. U pokušaju da odbrani Džu-Džu Smit Šustera držao ga je za dres, što je automatski rezultovalo kaznom od deset jardi i prvim daunom za prvake AFC-a.

Harison Batker je sa 27 jardi, ovaj put bio hladnokrvan i donio svom timu veliku pobjedu.

Sa tri bačena tačdauna i 182 jarde, uz 44 istrčane, MVP je bio fantastični Patrik Mahoms.

Mahoms je sa 27 godina jedan od najostvarenijih igrača u sportu. A da li su Kanzas Siti Čifsi nova dinastija u NFL-u nam ostaje da vidimo...

Bonus video: