Senzacija na kraju - Ginis za Ginisa: Atinjanin osvojio svjetsko srebro u slalomu, slavio Kristofersen

AJ Ginis iz Atine dono Grčkoj prvu svjetsku medalju u skijanju, slavio sjajni Norvežanin Kristofersen

9177 pregleda 5 komentar(a)
Za Grka se zemlja tresla nakon vožnje u Francuskoj, Foto: REUTERS
Za Grka se zemlja tresla nakon vožnje u Francuskoj, Foto: REUTERS

Fantastičnom drugom vožnjom u francuskom Kurševelu Norvežanin Henrik Kristofersen došao je do zlata u tehnički najzahtjevnijoj disciplini - slalomu Svjetskog prvenstva - 1:39,50 minuta.

On je nakon prve vožnje bio tek 16. Ipak, zamke na sredini staze bile su kobne za agresivni stil većine skijaša sa boljim vremenom, gubili su prednost...

Najmanje je izgubio drugoplasirani nakon prve serije, Grk iz Atine, Aleksandros Joanis Ginis i senzacionalno je osvojio srebrnu medalju, na zatvaranju šampionata!

Do prve medalje u istoriji grčkog skijanja, Ginis je nakon lošeg starta u drugoj seriji uhvatio ritam, skijao skladno bez agresije i uspio da zaostane svega 20 stotinki za pobjednikom.

On je u poretku slaloma na 57. mjestu na svijetu, zahvaljujući drugom mjestu u slalomu Šamonija za Svjetski kup, baš pred početak šampionata u Kurševelu i Meribelu. To je za 28-godišnjeg momka iz Atine bio prvi podijum.

Bronzanu medalju osvojio je Italijan Aleks Vinacer sa 38 stotinki slabijim vremenom od pobjednika.

I Hrvat Fiip Zubčić je bio sjajan jer je nakon 24. mjesta u prvoj seriji imao drugo najbolje u finalnoj vožnji sa samo 23 stotinke sporije od Kristofersena, ali je u ukupnom plamanu bio 11. sa 0,73 sekunde zaostatka.

I Crna Gora je imala predstavnika u Nikšićaninu Bojanu Kosiću, koji je imao pretposljednje, 69. vrijeme od takmičara koji nisu diskvalifikovani. Imao je uzasotatak od 18,37 sekundi i nije se plasirao za finalnu seriju.

Bonus video: