Više od 30 država traži zabranu nastupa Rusa i Bjelorusa na OI u Parizu

„Postoji ozbiljna zabrinutost oko toga koliko je izvodljivo da se ruski i bjeloruski sportisti takmiče na neutralnoj osnovi, s obzirom na to da ih direktno finansiraju i podupiru njihove države”, piše u saopštenju Vlade Velike Britanije

8535 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters/Wolfgang Rattay
Foto: Reuters/Wolfgang Rattay

Više od 30 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Francusku, obećalo je podršku zabrani nastupanja ruskim i bjeloruskim sportistima na međunarodnim sportskim događajima, piše u saopštenju britanske Vlade, koje prenosi Reuters.

Izjava je došla nakon nedavnih predloga Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u kojima se sugeriše da se istražuje put kojim bi se ruskim i bjeloruskim sportistima omogućio povratak takmičenjima, uključujući Olimpijske igre 2024. u Francuskoj, dodala je Vlada Velike Britanije.

MOK je rekao da će bojkot prekršiti Olimpijsku povelju i da se uključivanje Rusa i Bjelorusa temelji na rezoluciji UN-a protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta. Međutim, Ukrajina i njeni zapadni saveznici zalagaju se za zabranu.

„Postoji ozbiljna zabrinutost oko toga koliko je izvodljivo da se ruski i bjeloruski sportisti takmiče na neutralnoj osnovi, s obzirom na to da ih direktno finansiraju i podupiru njihove države”, piše u saopštenju.

Britanska Vlada je dodala da Rusija i Bjelorusija mogu „utrti put potpunom povratku svojih sportista u međunarodnu sportsku zajednicu okončanjem rata koji su započele”.

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski učestvovao je na online sastanku na kojem je bilo 35 ministara i kojim je predsjedavalo Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se raspravljalo o pozivu na zabranu.

Istakao je da je od posljedica ruske agresije umrlo 228 ukrajinskih sportista i trenera.

Bonus video: