MOK će razmotriti pitanja koalicije zemalja u vezi sa nastupom Rusa i Bjelorusa na OI

Vlade više od 30 zemalja pozvale su u ponedjeljak MOK da pojasni definiciju "neutralnosti", u vezi pokušaja da se ruski i bjeloruski sportisti vrate na svjetska takmičenja

1259 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) uzeće u obzir zabrinutost koju je izrazilo 30-tak zemalja oko mogućeg učešća ruskih i bjeloruskih sportista pod neutralnom zastavom na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, saopštila je danas ta organizacija.

MOK je u fazi "detaljnih konsultacija" sa međunarodnim federacijama, nacionalnim olimpijskim komitetima i predstavnicima sportista, a takođe će biti uzeta u razmatranje i pitanja iz pisma koje je poslato u ponedjeljak, naveo je portparol MOK-a u izjavi agenciji Frans pres.

Vlade više od 30 zemalja pozvale su u ponedjeljak MOK da pojasni definiciju "neutralnosti", u vezi pokušaja da se ruski i bjeloruski sportisti vrate na svjetska takmičenja i ponovile da ne podržavaju njihov povratak dok se to pitanje ne razjasni.

"Veoma smo zabrinuti zbog mogućnosti da ruski i bjeloruski sportisti učestvuju kao neutralni na Olimpijskim igrama, dok ih finansiraju i podržavaju njihove države", navodi se u pismu predstavnika Francuske, Velike Britanije, Švedske, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i drugih.

U odgovoru na pismo MOK podsjeća na principe koje su početkom decembra postavili učesnici Olimpijskog samita, koji su prvi predvidjeli povratak ruskih i bjeloruskih sportista sa neutralnom zastavom, a uključuju i poštovanja Olimpijske povelje (bez podržavanja rata u Ukrajini) i Svjetskog antidoping pravilnika.

Bonus video: