Nova sezona Formule 1: Leteći Holanđanin želi het-trik

Veikom nagradom Bahreina od 16 časova startuje 74. Formula 1, u rekordne 23 trke titulu brani Maks Ferstapen, koji danas kreće sa pola

14951 pregleda 2 komentar(a)
Maks Ferstapen slavi nakon osvajanja pol-pozicije na stazi Sahir, Foto: Reuters
Maks Ferstapen slavi nakon osvajanja pol-pozicije na stazi Sahir, Foto: Reuters

Nova, 74. sezona Formule 1 je počela u petak u Bahreinu, a danas od 16 časova vozači će se boriti za prve bodove. Sudeći po onome što je viđeno u kvalifikacijama, neće biti ničeg novog - Maks Ferstapen je dominantno stigao do 21. pol-pozicije u karijeri, ispred klupskog druga iz Red Bula, Serhija Peresa.

Leteći Holanđanin je prošle sezone dominantno osvojio šampionski pehar, dominirao kao rijetko ko, a smatra da ove sezone ima još bolji bolid od prethodnog.

- Sve u svemu, mislim da je ovo definitivno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu - kazao je Ferstapen.

Ove sezone održaće se rekordne 23 trke, a udvostručen je i broj sprint takmičenja. Bodove u subotnjim sprint trkama dobijaće i dalje osam najboljih vozača, a ovaj format će biti održan u Azerbejdžanu (29. april), Austriji (1. jul), Belgiji (29. jul), Kataru (7. oktobar), Ostinu (21. oktobar) i Brazilu (4. novembar). Sprint trke će određivati startne pozicije za nedjeljnu glavnu trku, ali ne i za pol-poziciju, koju će imati najbrži u kvalifikacijama - u petak pred sprint.

Grafika Formula 1
foto: Graphic News

Na tlu Sjedinjenih Američkih Država voziće se tri trke, pošto je pored Ostina i Majamija organizaciju dobio i Las Vegas (18. novembar), a u kalendar se poslije debija 2021. godine vraća katarska staza “Lusail”.

Glavni konkurenti dvojcu Red Bula biće vozači Ferarija Šarl Lekler i Karlos Sains Junior, koji će u Bahreinu krenuti iz drugog reda, te duet Mercedesa Džordž Rasel i Luis Hamilton, šesti i sedmi u jučerašnjim kvalifikacijama. Između asova Skuderije i njemačkog giganta juče se ugurao slavni veteran, Fernando Alonso.

Od početka godine na direktorskoj funkciji Ferarija je Francuz Frederik Vaser, koji je zamijenio Italijana Matiju Binota, poslije još jedne loše sezone slavne italijanske ekipe. Posljednju titulu u konkurenciji vozača za velikana iz Maranela je osvojio Kimi Raikonen 2007. godine, a sezonu kasnije italijanski tim je osvojio posljednju konstruktorsku titulu.

Priliku će tražiti i vozači Mercedesa. Hamilton je sedmostruki svjetski prvak i rekorder Formule 1 sa 103 pobjede, ali lani nije upisao nijedan trijumf, prvi put u karijeri tokom jedne sezone. Drugu godinu zaredom u njemačkoj ekipi će voziti i Rasel, koji je u finišu prošle sezone zabilježio prvu pobjedu u karijeri. Bio je bolji od Hamiltona, sezonu je završio na 4. mjestu, dok je njegov stariji sunarodnik bio šesti.

Najveća promjena je penzionisanje četvorostrukog svjetskog prvaka Sebastijana Fetela, kojeg je u Aston Martinu zamijenio 41-godišnji Španac Alonso, dvostruki prvak svijeta. Aston Martin je prema stručnoj javnosti jedan od favorita za visok plasman. Sezonu će obilježiti i podatak da će Mik Šumaher biti rezerva u Mercedesu, nakon što u Hasu nisu bili zadovoljni, a pokazaće se i da li je 21-godišnji Australijanac u Meklarenu, Oskar Pjastri, najveći talenat od pojave Ferstapena.

Formula 1 je dobila i drugog Holanđanina, pošto će Nik de Fris biti novi član Alfa Taurija, a u šampionat dolazi i Amerikanac Logan Sardžent, koji će voziti za Vilijams i postati prvi predstavnik svoje zemlje u Formuli 1 poslije Aleksandra Rosija (Marusija, 2015. godine).

Bonus video: