Dan reprezentacije, najznačajniji dan nakon 21. maja

"Ne postoji nijedna druga oblast koja može više da okupi, stvori jedinstvo i osjećaj ponosa i gordosti, kao što to može reprezentacija. Naročito kada se ostvare izvanredni rezultati", rekao je premijer Dritan Abazović

7892 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo sporta i mladih
Foto: Ministarstvo sporta i mladih

Dan reprezentacije - 10. mart je nakon 21. maja možda i najznačajniji datum koji izaziva ponos kod svih građana Crne Gore, rekao je premijer Dritan Abazović.

On je na svečanosti povodom Dana reprezentacije kazao da su sportisti heroji crnogorske nacije.

"Ne postoji nijedna druga oblast koja može više da okupi, stvori jedinstvo i osjećaj ponosa i gordosti, kao što to može reprezentacija. Naročito kada se ostvare izvanredni rezultati", rekao je Abazović.

Naglasio je da će država Crna Gora učiniti sve da se stvore uslovi da sportski kolektivi učestvuju na svim takmičenjima i predstavljaju svoju državu.

"Sport je jedina oblast koja uvijek donosi sreću, zato su državi mnogo važni sportisti. Iza svakog rezultata stoji mnogo truda i znoja. Država to mora da prepozna i da ne dozvoli da neki sportski kolektiv zbog nedostatka sredstava ne otputuje na neko takmičenje", rekao je Abazović.

Ministar Vasilije Lalošević je podsjetio da je na današnji dan 1891. godine na Cetinju formirano prvo sportsko društvo za gimnastiku, mačevanje i klizanje.

On je govoreći o Danu reprezentacije istakao da su se iz institucija koje pomažu crnogorski sport okupili da slave uspjehe sportista.

"Želimo da im kažemo da su njihove pobjede naše pobjede, kao i da su naši i njihovi porazi. Da su svih ovih godina imali osjećaj za poštovanje, požrtovanje, trud, timski rad i prije svega fer plej", poručio je Lalošević.

"Sljedeće sedmice biće završen konkurs za raspodjelu sredstava nacionalnim sportski savezima. Opredijeljen je rekordan iznos, pa očekujem i rekordne uspjehe. Želja nam je nam to vratite na najbolji način", rekao je Lalošević.

Najavio je izgradnju Olimpijske kuće i muzeja, Olimpijske akademije i kampa, kao i formiranje Zavoda za sportsku medicinu.

Na manifestaciji je prikazan i film o crnogorskim reprezentacijama.

Bonus video: