Otvoreno Evropsko prvenstvo u šahu za žene

Prvo kolo na programu je danas, a do kraja turnira biće odigrano 11 kola, a Crnu Goru će predstavljati pet šahistkinja

3937 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

U Petrovcu je sinoć otvoreno Evropsko prvenstvo u šahu, u konkurenciji žena. Čak 140 učesnica, iz 37 evropskih zemalja, nadmetaće se narednih 12 dana u Petrovcu za titulu najbolje šahistkinje Starog kontinenta i nagradni fond od 60 hiljada eura.

Na svečanom otvaranju goste su pozdravili: Veselin Drašković, počasni potpredsjednik Evropske šahovske unije i potpredsjednik ŠSCG koji je istakao bogatu tradiciju crnogorskog šaha, istakavši da je domaćinstvo jednog ovakvog događaja kruna predanog i odgovornog rada, čitavog tima ŠSCG.

Nakon njega gostima se obratio predsjednik Evropske šahovske unije, proslavljeni velemajstor Zurab Azmaparšvili "koji je još jednom pohvalio nastojanja Šahovskog saveza Crne Gore u promociji i organizaciji najvećih smotri evropskog šaha."

Takmičenje je svečano otvorio ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, koji je učesnicama poželio ugodan boravak u Crnoj Gori i sreću u okršajima na 64 crno-bijela polja.

Partnerski tim u organizaciji ovog takmičenja predvode Vlada Crne Gore i Opština Budva.

Prvo kolo na programu je danas, a do kraja turnira biće odigrano 11 kola.

Crnu Goru će predstavljati pet šahistkinja. Reprezentativke Aleksandra Milović, Nikolina Koljević i Mateja Popović će tražiti svoju šansu sa renomiranim protivnicama, a nastupiće i nešto mlađe i talentovane, Tara Ivanović i Marija Mia Maraš.

"Statistika garantuje spektakl, a čak 117 igračica su nositeljke međunarodnih titula od kojih je njih šest uspjelo da osvoji titulu muškog velemajstora, dok njih šesnaest ima titulu ženskog velemajstora", saopšteno je iz Šahovskog saveza Crne Gore.

Bonus video: