"Borbeno" prvo kolo, veliki remi Tare Ivanović

U Petrovcu počelo Pojedinačno prvenstvo Evrope u šahu u konkurenciji dama

5443 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Šahovski savez Crne Gore
Foto: Šahovski savez Crne Gore

Partije prvog kola Pojedinačnog prvenstva Evrope u konkurenciji dama počele su nakon što je prvi potez u partiji na prvom stolu simbolično povukao predsjednik Evropske šahovske unije, Zurab Azmajparašvili.

U konačnom broju, 138 igračica iz 37 evropskih zemalja, boriće se u predstojećih 11 kola za laskavu titulu najbolje u Evropi, ali i nagradni fond od 60.000 eura.

Crnogorske predstavnice hrabro su se suprotstavile mnogo bolje rejtingovanim protivnicama.

Najprijatnije je iznenadila Tara Ivanović. Mlada šahistkinja podgoričke Budućnosti, motivisana debitantskim nastupom na velikom takmičenju, sjajnom igrom stekla je bolju poziciju protiv aktuelne prvakinje Srbije Irine Čeljuškine, a nakon velike borbe, na kraju se morala zadovoljiti remijem.

Reprezentativke Nikolina Koljević i Mateja Popović su poražene u prvom kolu. Koljevićeva se nije snašla u otvaranju, dospjela je u pasivnu poziciju što je bilo dovoljno njenoj protivnici Anastasiji Savini da dođe do pobjede.

U borbenoj partiji sa prvakinjom Bugarske, Viktorijim Radevom, Mateja Popović je propustila bolje nastavke pa je morala priznati poraz. Marija Mia Maraš bila je slobodna u prvom kolu.

Od iznenađenja izdvaja se pobjeda litvanske šahistkinje Salomeje Zaksaite protiv četvrte nositeljke Marsel Efrimovski, dok su svoje partije remizirale i prva i druga nositeljka Bela Kotenašvili i Valentina Gunjina.

Drugo kolo na programu je sjutra u 15 časova.

Bonus video: