Alonso nije uzalud slavio: FIA poništila odluku o kazni, Španac i zvanično 100. put na podijumu

„Stjuardima je pokazan video sa posljednjeg sastanka i dokazi o sedam različitih bolida koje je dodirnula dizalica dok su odsluživali sličnu kaznu kao auto broj 14, a nisu dodatno kažnjeni. Tim se žalio nam odluku stjuarda da dodirivanje auta na bilo koji način, uključujući i sa dizalicom, čini ‘rad’ na bolidu. Ocijenili smo da je odluka nepravilna i poništili je”, piše u saopštenju FIA

4142 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters/Rula Rouhana
Foto: Reuters/Rula Rouhana

Fernando Alonso je osvojio 3. mjesto na Velikoj nagradi Saudijske Arabije, prskao se šampanjcem sa tandemom Red Bula Serhio Peres - Maks Ferstapen, ushićeno pričao o 100. podijumu u F1 karijeri, ali onda je došlo do preokreta.

Stjuardi su kaznili Princa od Asturije sa 10 sekundi, zato što su procijenili da nije pravilno „odslužio” petosekundni „penal” zbog pogrešnog postavljanja na startu. To ga je pomjerilo na 4. mjesto, a treće je dodijeljeno Džordžu Raselu.

Aston Martin je iskoristio pravo na pregled situacije i uspio u žalbi, jer su stjuardi procijenili da je zadnja dizalica dodirnula njegov bolid prije nego što je isteklo pet sekundi.

Ali, FIA je poništila tu odluku.

„Stjuardima je pokazan video sa posljednjeg sastanka i dokazi o sedam različitih bolida koje je dodirnula dizalica dok su odsluživali sličnu kaznu kao auto broj 14, a nisu dodatno kažnjeni. Tim se žalio nam odluku stjuarda da dodirivanje auta na bilo koji način, uključujući i sa dizalicom, čini ‘rad’ na bolidu. Ocijenili smo da je odluka nepravilna i poništili je”, piše u saopštenju FIA.

Bonus video: