U srijedu u Gvadalahari počinje EP za karatiste

Crnogorski karate predstavljaće 22 takmičara - 14 u borbama i osam u katama

1307 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Seniorsko prvenstvo Evrope u karateu, 58. po redu, zvanično će početi sjutra u španskoj Gvadalahari, a crnogorski karate predstavljaće 22 takmičara - 14 u borbama i osam u katama.

Sjutra, prvog takmičarskog dana, nastupiće osam crnogorskih karatista.

U borbama na tatami će Nemanja Mikulić (do 75), Nikola Malović (do 84), Nemanja Jovović (preko 84), Ksenija Rajović (do 61), Vasilisa Bujić (do 68) i Milena Jovanović (preko 68).

U katama pojedinačno takmičiće se Biserka Radulović i Vladimir Mijač.

Karatisti su na kontinentalnim šampiontima u seniorskoj konkurenciji, u kimonu sa crnogorskim grbom, do sada osvojili 11 medalja - dvije srebrne i devet bronzanih.

Srebrni medalje osvojili su muški tim u borbama 2021. u Poreču i Mario Hodžić 2019. u Gvadalahari, koji ima i bronzanu medalju, dvije godine ranije, u turskom Koćeliju.

Srebrni tim, osim Hodžića, činili su i Nenad Dulović, Nikola Malović, Predrag Smolović, Balša Miličković i Andrija Fatić.

Bronzanim odličjem mogu se pohvaliti i Jelena Maksimović (2014. i 2021), Dragana Konjević (2016), Marina Raković (2012, 2013. i 2015), Nikola Malović (2019) i ženski kata tim u sastavu Milena Milačić, Tijana i Biserka Radulović (2007).

Gvadalahara će treći put u posljednjih deset godina biti domaćin velikog međunarodnog karate takmičenja, a na prethodna dva crnogorski karatisti bili su na pobjedničkom postolju.

Na Svjetskom prvenstvu 2013. godine, Mario Hodžić je postao kadetski prvak svijeta.

Finalista je bio i šest godina kasnije na seniorskom prvenstvu Evrope, ali je morao da se zadovolji srebrnim odličjem, dok je Malović bio bronzani.

Bonus video: